EU en Nieuw-Zeeland happig op bezegelen handelsdeal

Recent ontmoette de Nieuw-Zeelandse minister president Jacinda Ardern Donald Tusk van de Europese Raad en vervolgens de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker, die de wens uitte zo snel mogelijk een deal te sluiten. 

Ardern beweert dat een vrije handelsdeal met de EU aan het eind van het jaar gerealiseerd zou kunnen zijn waarbij Nieuw-Zeeland nog steeds aandringt op open toegang van tuinbouwproducten naar de EU- markt. 

Een deal met de EU zal Nieuw-Zeeland per jaar 1,7 miljard euro opleveren en dat promoten stond bovenaan Arderns agenda voor haar reis naar Europa deze week. 

Ardern verklaarde verrast te zijn over het enthousiasme van de EU om de deal snel af te handelen. "We moeten ervoor zorgen dat het een goede deal wordt. Het gaat snel gezien het uitgangspunt van Nieuw-Zeeland om vrije toegang tot de EU te krijgen."

Odt.co.nz meldt hoe naast de VS de EU de grootste handelspartner is waarmee Nieuw-Zeeland geen FTA (Free Trade Agreement) heeft. In 2017 bedroeg de Nieuw-Zeelandse export naar de EU zo'n 4,5 miljard euro, terwijl de import vanuit de EU op een totaal van 9,3 miljard euro kwam. 


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven