Castellón, Valencia

Spanje: Citrustelers overwegen bomen te rooien vanwege lage prijzen

Een nieuwe golf van protesten staat de citrussector in Castellón te wachten. Het hoogtepunt van de protesten zal bereikt worden op 21 januari met gelijktijdige demonstraties in 30 gemeentes in Castellón, Valencia en Taragona. Tijdens deze protesten zullen telers rechtstreekse steun eisen ter compensatie van de verliezen in het huidige seizoen. De situatie is zo ernstig dat sommige telers in Nules al overwegen hun bomen te rooien aangezien ze geen toekomstige levensvatbaarheid meer zien in de citrusteelt.

Sinaasappelen en clementines zijn bederfelijke waren en bomen worden ongeschikt voor het nieuwe seizoen als het fruit in het huidige seizoen niet geoogst wordt. Daarom zijn sommige telers bereid om tegen verlies af te zetten of ervoor te zorgen dat het fruit op de grond valt wanneer de marktomstandigheden slecht zijn. Dat gebeurde dan ook dit seizoen. Het beeld van op de grond liggende clemenules is inmiddels bekend op het platteland van de Plana Baixa. Volgens de sector werd de markt verzadigd door de massale binnenkomst van Zuid-Afrikaanse sinaasappelen in het eerste deel van het seizoen. Dit zorgde voor een vertraging van de oogst van de clemenules, de belangrijkste variëteit in Castellón, waardoor er sprake was een overlap met de variëteiten van het tweede deel van het seizoen. Hierdoor stortten de telersprijzen in en die dalende trend houdt aan ondanks dat er op dit moment weer sprake is van een verbetering van de afzet. 30% van de citrus werd niet geoogst in het eerste deel van het seizoen.

Sommige telers van de landbouwcoöperatie van Nules hebben hun bezorgdheid geuit tegen het platform Dignitat del Llaurador (Waardigheid voor de Teler). Ze gaven aan dat er overheidssteun nodig was, anders zouden ze zich genoodzaakt zien de bomen te kappen.

"Mensen zijn wanhopig", zegt Cèsar Estanyo, gemeenteraadslid in Nules en woordvoerder van het platform. Hij voert aan dat de toepassing van een vrijwaringsclausule in het akkoord tussen de EU en Zuid-Afrika nu niet meer effectief zou zijn, aangezien het al te laat is. Volgens hem zouden directe subsidies de meest geschikte oplossing zijn voor de citrustelers.

Volgens de secretaris-generaal van de Unió de Llauradors, Carles Peris, bedragen de kosten voor het uit de boom laten vallen van het fruit 120 euro per hanegada (ongeveer 831,9 vierkante meter), bedragen die meegerekend zouden moeten worden in de teeltkosten.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven