Spanjaarden hebben moeite met vrije handel

Spaanse klaagzang gaat verder: na Zuid-Afrikaans citrus volgt import Egypte in tweede helft seizoen

Volgens een groot deel van de Spaanse sector werd het begin van het Spaanse citrusseizoen aangetast door de binnenkomst van Zuid-Afrikaanse citrus op de Europese markt. Als gevolg van het handelsakkoord dat in 2017 in werking trad, concurreren Spaanse exporteurs gedurende cruciale maanden van het seizoen met exporteurs in het Afrikaanse land. Het einde van de teeltperiode op het zuidelijk halfrond betekent echter niet het einde van de situatie: nu is het de beurt voor de import vanuit Egypte.

In de periode dat er in Spanje geen citrus geteeld wordt (in de zomer), wordt met de bevoorrading van citrus uit andere werelddelen de vraag naar het product gedekt. Wanneer deze ladingen citrus, afkomstig uit economieën waar de teeltkosten lager liggen, echter tijdens het Europese seizoen binnenkomen, zorgen ze voor concurrentie met de lokale teelt.

Verschillende telers uiten hun ongerustheid over de tweede helft van het seizoen en gegevens van het statistiekbureau van de Europese Unie, Eurostat, rechtvaardigen deze zorgen. In 2017 had de sinaasappelimport een omvang van 1,1 miljoen ton, ten opzichte van de 2,7 miljoen ton aan Europese teelt, waarvan 61% uit Spanje afkomstig was.

Hoewel 43% van de import uit Zuid-Afrika komt, veroorzaakt alleen de citrus die aankomt in de periode die samenvalt met het Valenciaanse seizoen problemen. De Egyptische import vertegenwoordigt een kleiner deel van de totale import van buiten de EU: 27% (281.000 ton), maar valt samen met de afzetperiode van de Spaanse citrus.

Vanuit landbouworganisatie La Unió vertrouwen ze erop dat de citrusprijzen binnen vijftien dagen zullen stijgen. Er zullen dan variëteiten met lagere volumes afgezet worden en de afzet zal beter gereguleerd zijn.

Over iets meer dan een week zal het eerste deel van het seizoen afgelopen zijn. Het was de periode van de navelina's en clemenules, de twee variëteiten met de grootste productie in Valencia. Op het moment liggen de prijzen van deze variëteiten nog steeds erg laag.

Bron: lasprovincias.es


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven