België op één na grootste importeur biologische bananen

De afgelopen vijf jaar was België op de Verenigde Staten na de grootste importeur van biologische bananen ter wereld. In 2017 registreerde het land een groei van 13,5% ten opzichte van het voorgaande jaar. Der import nam gedurende 2017 met 9,7% toe. Het gemiddelde groeipercentage in de periode 2013-2017 bedroeg 0,2%. Dit blijkt uit een onlangs verschenen rapport van Promperu. 

Volgens het rapport voerde het consultancy-bureau GFK Belgium in 2017 een marktonderzoek uit met betrekking tot de consumptie van biologische levensmiddelen en dranken, waarbij een groei van 6% werd vastgesteld. 

"Fruit, groenten en aardappelen zijn goed voor 40% van de uitgaven aan bioproducten. Volgens Euromonitor groeide de import van deze producten in België gedurende de periode 2012-2016 bovendien met gemiddeld 0,9%. Het aantal mensen dat biologische producten consumeerde, nam vorig jaar toe en tegenwoordig koopt minimaal 90% van de Belgen jaarlijks minimaal één biologisch product," zo staat in het rapport. 

Ook vermeldt het dat supermarkten de belangrijkste verkoopkanalen voor biologische producten waren en dat voeding, met name biologische, één van de meest welvarende economische sectoren in België was. In het rapport staat dat ondanks de lichte daling van de import in de periode van 2014 tot 2015 er sinds 2016 sprake is van een opwaartse trend voor de import van biologische bananen. 

Potentieel
Colombia, Costa Rica, Ecuador, Kameroen en Ivoorkust zijn de belangrijkste leveranciers van biologische bananen aan de Belgische markt. Samen zijn deze landen goed voor 80% van de totale import. Zij registreerden in 2017 een afzetgroei van 15,5% ten opzichte van het jaar daarvoor. 

Wanneer men Peru en Colombia, de grootste leverancier aan de Belgische markt, met elkaar vergelijkt, blijkt dat beide landen een vergelijkbaar klimaat hebben en in staat zijn om jaarrond biologische bananen te produceren. In Peru bereikt de productie echter haar piek tussen januari en april en dit is gunstig voor het garanderen van een stabiele aanvoer. 

Peru verlaadt haar bananen zowel over zee als per luchtvracht naar België. In het eerste geval komt het fruit na een transittijd van 26 dagen in de haven van Antwerpen aan. Deze transporten vinden wekelijks plaats. In het geval van luchtvracht worden de bananen dagelijks verzonden vanaf de luchthaven Jorge Chavez, waarna zij binnen 35 uur de luchthaven van Brussel bereiken. 

Volgens het rapport van Promperu is de Peruaanse export van biologische bananen de afgelopen vijf jaar jaarlijks gegroeid en het gemiddelde groeipercentage gedurende de periode 2013-2017 bedraagt 13%. 

De FOB-exportwaarde is de laatste jaren eveneens toegenomen, met uitzondering van 2017 toen de prijzen licht daalden. Het rapport stelt echter dat de FOB-waarde gedurende de periode 2013-2017 gemiddeld met 13,8% is gegroeid dankzij de dynamische overzeese markt voor het product.  

"Het aantal exportbedrijven groeide van 39 in 2013 naar 56 in 2017. De voornaamste exportmarkten waren Nederland, de Verenigde Staten en Duitsland."

België is de vierde belangrijkste exportbestemming voor biologische bananen uit Peru en vertegenwoordigde in 2017 een waarde van €6,6 miljoen. Daarnaast bedroeg het gemiddelde groeipercentage van deze markt 0,7% in de periode van 2013 tot 2017. 

Bron: agraria.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven