Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Aardappelopbrengsten in het Verenigd Koninkrijk

"Kunnen we een opbrengst van 100 ton per hectare realiseren?"

De aardappelopbrengsten in het Verenigd Koninkrijk lijken terug te lopen en volgens deskundige David Firman zou het concurreren op opbrengsten, zoals in de tarwesector gebeurt, de sector weleens kunnen helpen om haar opbrengstcijfers op te schroeven naar drie cijfers. Uit gegevens van de AHDB blijkt dat de groei van de opbrengst afneemt in tegenstelling tot die van de suikerbietensector, waar nog altijd sprake is van een sterke opwaartse trend. 

Hoewel uit cijfers van het AHDB blijkt dat de aardappelopbrengst in  2018 gemiddeld 41,7 ton per hectare bedroeg, wijst David Firman, hoofd van het NIAB CUF, dat er grote verschillen tussen de opbrengsten zijn, waarbij sommige boven de 80 ton per hectare uitkomen. De Amerikaanse staat Washington springt eruit met een gemiddelde opbrengst van ruim 70 ton per hectare.

In het Verenigd Koninkrijk werden al eens driecijferige opbrengsten geregistreerd. Een proef met irrigatie in 2013 leverde opbrengsten van 125 ton per hectare op van het ras Volare, hoewel dit wel enigszins ten koste ging van het drogestofgehalte. 

Firman is van mening dat de resultaten van een veldproef van de Universiteit van Washington nog indrukwekkender zijn omdat hier een opbrengst van 114 ton per hectare werd gerealiseerd, hetgeen gelijk staat aan een drogestofopbrengst van 26 ton per hectare. "Dit toont aan dat er mogelijkheden zijn om de opbrengsten aanzienlijk te verhogen."

Er zijn verschillende factoren die de opbrengsten kunnen beïnvloeden: 

Bodem
Firman beschouwt de conditie van de bodem als de belangrijkste factor, aangezien de grootste verschillen in opbrengsten aangetoond werden door proeven waarin verdichte en lichte bodems met elkaar werden vergeleken. Verdichting is met name voor de aardappelteelt een probleem omdat dit gevolgen heeft voor de knolzetting. 

Irrigatie
Firman is van mening dat irrigatie een andere bepalende factor is, aangezien een groot deel van het Britse aardappelareaal niet geïrrigeerd is. Uit de meest recente enquête van het AHBB blijkt dat slechts 53% van het areaal in het Verenigd Koninkrijk in 2018 toegang tot irrigatie had. Hij verwijst naar proeven die aangetoond hebben dat de potentiële verliezen op akkers zonder irrigatie op kunnen lopen tot meer dan 10 ton per hectare en nog meer in seizoenen met extreme omstandigheden. 

Markteisen
Een andere mogelijke factor is de focus op markteisen, waarbij telers zich richten op maten en het drogestofgehalte. Voor saladegewassen laten telers hun aardappelen groeien tot ze de juiste maten hebben, waardoor het gewas niet de kans krijgt haar maximale opbrengst te bereiken. 

Zo nemen industrieaardappelen 29% van het totale areaal in beslag. Deze aardappelen worden geteeld om een hoger drogestofgehalte te verkrijgen vanwege de bakkwaliteit en dit heeft gevolgen voor het gewicht van de verse oogst. 

Ras
Het ras kan ook een rol spelen omdat oudere rassen een groot deel van het areaal beslaan ten koste van nieuwere en productievere rassen. Zo is Maris Piper, dat al sinds de jaren zestig geteeld wordt, nog steeds het meest voorkomende ras. Firman wijst erop dat het ras Estima betere opbrengsten oplevert met irrigatie dan Cara. Hij denkt dat dit komt omdat Cara een groter wortelstelsel heeft en hierdoor beter bestand is tegen droge omstandigheden. 

Verbod gewasbeschermingsmiddelen
Het voortdurende wegvallen van gewasbeschermingsmiddelen is eveneens van invloed op de opbrengsten. Het recente verbod op diquat is in dit opzicht dan ook niet gunstig. De vrees bestaat dat de problemen met aardappelcysteaaltjes in het Verenigd Koninkrijk steeds verder toenemen maar Firman wijst op het meest recente PCN-onderzoek dat bevestigt dat dit niet het geval is. 

Bayer-expert Tim Lacey legt uit dat Serenade een speciale stam Bacillus subtilis bevat waarvan is bewezen dat deze effectief is in het bestrijden van ziekteverwekkers in de bodem en de gezondheid van de wortels bevordert. 

 

Bron: fwi.co.uk


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven