Eduardo Ledesma, directeur AEBE

Ecuadoraanse bananensector staat voor nieuwe uitdagingen

Eduardo Ledesma, uitvoerend directeur van de Associatie van Bananenexporteurs in Ecuador (AEBE), sprak over de belangrijkste factoren die van invloed zullen zijn op de bananensector in 2019. Hij noemde de volgende onderwerpen:

 

1.- Interne en externe formaliteit

Dit houdt in dat alle werknemers op bananenplantages worden opgenomen in het socialezekerheidsstelsel. De sector moet gaan voldoen aan de milieu- en sociale eisen van interne regelgeving en aan de benodigde vereisten voor internationele certificeringen. "Op het gebied van certificering is dit doel helaas nog lang niet bereikt, en daarom moeten we met de kleine telers beginnen", aldus Ledesma.

 

2.- Verbetering van de productiviteit

In Ecuador ligt de opbrengst rond de 1.900 bananendozen per hectare, terwijl dit in andere landen 3.000 tot 4.000 dozen is. Een uitzondering dit jaar was de Hacienda Isabel de Agrícola Cañas, in Los Ríos, waar een recordopbrengst van 4.600 bananendozen per hectare bereikt werd. 

 

3.- Promoten van de Braziliaanse markt

Volgens de directeur van de AEBE is dit een politiek probleem. Ondanks dat er geen tarieven betaald hoeven te worden om Brazilië binnen te komen, kan de Ecuadoriaanse banaan deze markt niet bereiken. "We willen met onze banaan binnenkomen op een elitaire markt met een hogere waarde, zodat andere markten niet aangetast worden". Hij zei ook dat het veroveren van deze markt belangrijk is voor Ecuador, omdat de landen van het zuidelijk halfrond hun prijzen verhogen op het moment dat de Europese markten de prijzen verlagen. Als Ecuador erin slaagt zijn fruit in Brazilië af te zetten, zal het land meer controle en commerciële stabiliteit hebben.

4.- Versterken van andere markten

In 2017 exporteerde Ecuador 326 miljoen bananendozen en de verwachting is dat dit jaar de 330 miljoen bereikt zal worden. De Ecuadoriaanse banaan wordt slechts in acht Europese landen afgezet. De uitdaging is om ook de overige markten op dit continent te bereiken.

 

5.- Hervorming van de Bananenwet

Hoewel de bananenwet nog steeds besproken wordt in het parlement, is Ledesma van mening dat deze problemen veroorzaakt voor de sector, vanwege zijn complexiteit. "Wanneer er teveel voorschriften zijn voor het planten, wordt het exporteren ook moeilijker, waardoor andere landen, zoals Colombia en Mexico, onze markten veroveren", zei hij.

Bron: vistazo.com / Redacción Enfoque


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven