Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardappelverwerkers willen naar tonnagecontracten zonder overmachtsclausule

"Welke prijzen telers in de aardappelcontracten krijgen aangeboden voor het seizoen 2019-2020 is nog onbekend. Wel wordt duidelijker dat de Nederlandse verwerkende aardappelindustrie naar tonnagecontracten zonder overmachtsclausule wil, net als in BelgiĆ«. Hierdoor wordt meer risico bij de Nederlandse akkerbouwer gelegd, want de afgesproken tonnages moeten geleverd worden. Kan een teler dat niet, dan gaat de verwerkende industrie inkopen via de vrije markt en is de rekening voor de teler." Dat schrijft Frans van Wanrooij, senior agrarisch bedrijfsadviseur van accountant- en adviesorganisatie ABAB. 

Veel akkerbouwers hebben de afgelopen seizoenen weinig verdiend aan de aardappelteelt. Telers die onvoldoende hebben kunnen beregenen en contracten hadden afgesloten, ontvangen ook dit seizoen weer een beperkte opbrengst in euro's per hectare. Met het vooruitzicht van tonnagecontracten komen deze akkerbouwers nog moeilijker te zitten.

De termijnmarkt kan een goed instrument zijn met het oog op risicospreiding, stelt Van Wanrooij. Op dit moment staat de termijnmarkt voor levering april op 16,50 euro per 100 kilo. Dit is voor de meeste telers een prijs boven de kostprijs. Een gedeelte afdekken, zou een optie kunnen zijn. Het instrument termijnmarkt is ook goed in te zetten voor de maand augustus. Dan is al meer bekend over het groeiseizoen en de opbrengstverwachting. De termijnmarktprijs gaat dan al meer richting de kostprijs.

Bron: ABAB

Publicatiedatum: