Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanje: Spaans citrus nog steeds leider op de Europese markt

Volgens de statistieken van de Spaanse autoriteiten in de autonome regio’s en de verwachtingen van het ministerie van Landbouw, zal het citrusseizoen 2018/2019, dat slechts enkele weken geleden van start ging en tot mei of juni zal duren, ongeveer 7,29 mln. ton citrus betreffen. Dit betekent een stijging van de 14,2% ten opzichte van het vorige seizoen.

Uit gegevens van de verschillende autonome regio’s blijkt dat Valencia, Andalusië en Murcia in Spanje leiders blijven op het gebied van de citrusoogst. In die zin is Valencia, met een verwachte productie van 3,89 mln. ton  en toename van ongeveer 23% in vergelijking met het vorige seizoen, een van de hoofdverantwoordelijken voor de verwachte algemene stijging. De cijfers van Andalusië en Murcia liggen respectievelijk rond de 2,21 mln. en 963,375 ton.

Het grootste gedeelte van de totale productie van citrus zal dit seizoen bestaan uit sinaasappelen en klein citrus (83,4%). Hierna komen de citroenen (15,2%), de grapefruits (1,1%) en, in mindere mate, ander citrus (0,3%). De citroenen (19,4%) en klein citrus (18,5%) zullen een grotere groei ondervinden dan voorgaand seizoen.

Gezien de koppositie v.w.b. de productie, bevindt de sappen- en nectarsector zich in een uitstekende positie om voldoende kwaliteitsproducten te produceren voor de nationale en internationale markten. Hierdoor is Spanje leider op het gebied van de sappen- en nectarexport in de Europese Unie, met een totaal van 775.672 ton in 2017,  t.w.v. €730,63 mln., volgens gegevens van het ministerie van Industrie, Handel en Toerisme.

Voor wat betreft de smaken, blijft sinaasappelsap in 2017, met een omzet van €210,47 mln., bovenaan de exportlijst staan. Andere citrusvruchtsappen staan op de derde plaats met een omzet van €110 mln.; een getrouwe weerspiegeling van het belang van de Spaanse citrussector. Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Portugal zijn nog steeds de belangrijkste bestemmingen van Spaanse sappen en nectar.

Bron: Agroberichten Buitenland

 

Publicatiedatum: