Egypte zou Spanje kunnen verslaan als grootste sinaasappelexporteur ter wereld

De dominante positie van Spanje op de Europese en wereldwijde citrusmarkt wordt aangetast door de concurrentie vanuit Egypte. Dit land is steeds meer aanwezig over de hele wereld en heeft reeds 17% van de afzet in Europa veroverd. Dat wordt gesteld in een reportage van Radio France Internacionale (RFI). Hierin wordt aangegeven hoe de citrusteelt in het land van de Nijl omhooggeschoten is dankzij de irrigatie, de lage arbeidskosten en de waardevermindering van de Egyptische pond. 

RFI licht toe dat het de sinaasappelteelt in Egypte voor de wind gaat en dat de oogst van dit jaar naar verwachting die van vorig jaar zal overstijgen. De reportage herinnert eraan dat het land al de zesde sinaasappelproducent op wereldniveau is na Brazilië, India, China, Mexico, de VS en Spanje. De Egyptische sinaasappel is wereldwijd steeds meer aanwezig en is zo de Europese sinaasappelen in Rusland al voorbijgestreefd.

In het radioprogramma wordt toegelicht dat Egypte een geïrrigeerd areaal met een omvang van 162.000 hectare heeft, dat bovendien jaarlijks groeit. Bovenal profiteert het land echter van een teelt tegen "onverslaanbare" prijzen dankzij de lage arbeidskosten en de waardevermindering van de Egyptische pond. Daarom exporteert Egypte steeds meer, ook naar de Europese markt, waar het land al een marktaandeel van 17% heeft. Dit is met name van belang vanwege het feit dat de Europese (vooral Spaanse) sinaasappelen een enorm gewicht hebben op de wereldmarkt, waar ze twee derde van de totale export vertegenwoordigen. De reportage stelt dat Egypte dit jaar mogelijk een export van 1,65 miljoen ton bereikt en daarmee Spanje, de huidige leider in de wereldwijde export van sinaasappelen, zou kunnen verslaan. 

Bron: radiocable.com met informatie van RFI


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven