Handelsovereenkomst EU en Japan in februari van kracht

Aanstaande vrijdag 21 december zal de Europese Raad de Economische Samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en Japan definitief goedkeuren. Volgens de prognoses van de Europese Commissie en het Europese Parlement, die vorige week hun goedkeuring gaven, kan het akkoord dan per 1 februari 2019 ingaan. Voor de groenten- en fruitexport moet er nog onderhandeld worden over de fytosanitaire controles.

Het handelsakkoord tussen de EU en Japan houdt onder andere de afschaffing van de tarieven in de groenten- en fruitsector in. Voor een kleine groep groenten en fruit zal dit proces binnen 7 jaar na de inwerkingtreding van het akkoord worden voltooid met specifieke maatregelen voor sommige producten. De onderhandeling over fytosanitaire protocollen tussen beide partijen zal echter nog steeds nodig zijn voor EU-telers die toegang willen krijgen tot deze markt.

De Spaanse groenten- en fruitzendingen naar Japan zijn momenteel zeer beperkt. Volgens FEPEX is dit grotendeels te wijten aan belemmeringen die niet met tarieven te maken hebben, maar vooral op het gebied van plantgezondheid liggen. Tot september dit jaar had de Spaanse groenten- en fruitexport naar Japan een omvang van 1.277 ton, voor een waarde van 4,8 miljoen euro, volgens gegevens van het Ministerie van Douane en Accijnzen.

De Overeenkomst voor de Economische Samenwerking tussen de EU en Japan werd in juli ondertekend in Tokio. In het laatste kwartaal van dit jaar is het goedkeuringsproces in de EU versneld. De Internationale Handelscommissie van het Europees Parlement van november adviseerde het akkoord goed te keuren met 25 stemmen vóór en tien stemmen tegen. Deze aanbeveling ging vergezeld van een resolutie over het akkoord, die op zijn beurt goedgekeurd werd met 26 stemmen vóór, geen stemmen tegen en twee onthoudingen. Tijdens de plenaire vergadering van het Europees Parlement op 12 december werd het akkoord goedgekeurd met 474 stemmen voor, 152 stemmen tegen en 40 onthoudingen. De overeenkomst is nu in afwachting van de definitieve goedkeuring in de Raad aanstaande vrijdag. Het Japanse Parlement heeft het akkoord ook goedgekeurd.

 

Bron: fepex.es


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven