conclusie Zweeds onderzoeker

"Bio-teelt helemaal niet beter voor klimaat"

Een van de voornaamste doelen van biologisch telen is het maximaliseren van de 'natuurlijke' aspecten en het minimaliseren van chemische interferentie wanneer het aankomt op het produceren van onze voeding. Maar is het wel beter voor het milieu?

Een nieuwe studie die in Nature gepubliceerd werd keek naar peulen- en tarwegewassen en bracht het tegenovergestelde aan het licht. De onderzoekers stelden dat bioteelt slechter zou zijn voor het klimaat omdat ze gewoonweg meer ruimte inneemt. Dat betekent ontbossing en minder koolstof die aan de lucht onttrokken en in de grond opgeslagen wordt. 

Het onderzoek beperkte zich echter tot een beperkt aantal gewassen in één enkele regio, waardoor het nog veel te vroeg is om conclusies te trekken.

Stefan Wirsenius van de universiteit van Chalmers: "Onze studie toont aan dat bio-peulen uit Zweden 50% meer impact op het klimaat hebben dan conventioneel geteelde peulen. Voor sommige producten zoals wintertarwe is dit 70%"

Het team ontwikkelde het 'koolstof gelegenheidskosten' model voor de koolstofvoetafdruk van bepaald gebruik van land, waarmee de uitstoot van koolstofdioxide afgezet wordt tegen de hoeveelheid geproduceerde voeding. Wat bio-teelt betreft blijft de ratio achter op non-bio teelt. Weinig voorgaande studies hebben, volgens de onderzoekers, gekeken naar hoe de koolstofopslag in vegetatie en grond een effect heeft op het milieu via biotelen. 

De onderzoekers suggereren niet dat bio-teelt meteen gestopt moet worden, maar dat het weloverwogen moet worden. Deze overweging zou doorgetrokken moeten worden naar bio-brandstoffen.

Volgens sciencealert.com, speelt de zaak vooral in Zweden, waar de regering aandringt op het uitbreiden van de bio-teelt. De onderzoekers wijzen erop dat de politieke beslissingen impact op het klimaat in de hele wereld hebben.  


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven