Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Europese aardappelmarkt (week 50)

Frankrijk: de consumptiemarkt komt langzaam tot leven

Aanbod en kwaliteit van aardappelen in week 50 laten zien dat de consumptiemarkt in Frankrijk langzaamaan weer tot leven komt. In Belgie is de markt voor Bintje stabiel. Op de vrije markt in Duitsland (Rijnland), waren prijzen onveranderd voor vastkokend op 32,00 €/q uit bewaring, en op 30,00 €/q uit bewaring voor kruimig.  

België

Fiwap / PCA Marktbericht:

Industrierassen:                                                                          Fontane: 27,00 tot 30,00 €/q ; stabiele markt;                               Challenger : 27.00 tot 30.00 €/q ; stabiele markt ;

Het aanbod van deze 2 rassen blijft laag (bijna 0), terwijl de industrievraag terughoudend is in het opschroeven van de prijzen. Toch verhoogden verschillende tussenhandelaren hun inkoopprijs.

Bintje : stabiele markten :

  • "frites kwaliteit": max 15% drijvend op 1060g/l en PSE min 335g/5kg: 20,00 tot 25,00 €/q. Erg weinig aanbod, erg weinig transacties; hogere prijzen afhankelijk van de behoefte (kwaliteit, hoeveelheid en urgentie)
  • "ongeschikte kwaliteit": meer dan 15% drijfpunt en / of PSE <335 g / 5 kg: 10 tot 15 € / q. Het aanbod nam duidelijk af, de slechtste partijen zijn op.

Europese fysieke markten                                                    Prijsoverzicht (bron: NEPG):

Bintje pootaardappel: Nederlandse pootaardappel , klasse A, terug maart 2018, per 5 tons, in zakken, hTVA: nieuwe prijsstijging, vraag is actiever terwijl er vrijwel geen aanbod is

Formaat 28 - 35 mm : 96,00 – 102,00 €/q

Formaat 35 – 45 mm : 66,00 – 70,00 €/q

Toekomstige markten 

EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en industrieaardappelen, 40 mm+, min 60 % 50 mm +  :

Nederland
Onveranderde prijzen en weinig transacties op de vrije markt. De industrie lijkt voor december gedekt. Speciale aandacht is nodig voor bewaring: problemen met vocht en verschillende rotte partijen zijn gemeld, zelfs voor rassen als Bintje. Export naar verschillende bestemmingen (Afrika, Caribisch gebied) is stabiel, op basis van 30,00 tot 33,00 %/q in zakken of op pallets, maar hoeveelheden zijn lager door de hogere prijzen.

Prijzenoverzicht PotatoNL: ook beschikbaar op www.potatonl.com  

Voorraad op 15 november : het laagste niveau in 6 jaar (bron: VTA) : gemiddelde netto opbrengst van 42,7 t/ha. De totale productie is gedaald met 23% vergeleken met vorig jaar, en 15% vergeleken met het 5-jaarlijks gemiddelde. De voorraden midden november werden geëvalueerd op een daling van 27% met vorig jaar en 6% vergeleken met het meerjarige gemiddelde. 59% van de huidige voorraden zijn al verkocht. 15 november was 13% van de aanvankelijke oogst verkocht, vergeleken met het 22% meerjarige gemiddelde.

Frankrijk
Minder problematische partijen op de markt waardoor minder druk op het aanbod. Dit geeft prijsstijgingen een kans voor Bintje. Meer aankoop van andere rassen met een vertraagde levering (eind december), maar de psychologische barrière van 30,00 €/q is moeilijk te overschrijden. De kwaliteit van frites voor export wordt rond deze grens verhandeld. De consumptiemarkt komt langzaam tot leven, in ieder geval voor de export (Oost-Europa, Spanje, Italië) met een scala aan prijzen voor de boer van 26,00 €/q (kruimig) tot 42,00 €/q (vastkokend). Sommige handel voor de ‘frites kwaliteit’ in bulk naar Groot Brittannië of in big-bags naar Spanje en Portugal. Regelmatige verladingen naar Oost-Europa (licht lagere vraag voor de rode rassen), sommige handel van Grenaillles naar Portugal. Duitse concurrentie is duidelijk op de Italiaanse markt. Mondiaal hogere vraag uit Spanje en Griekenland.

Ongewassen industrieaardappel, bulk, vertrek, hTVA, Noord-Seine, 15,00-17,00€ /q, min – max (agv) (RNM) :

Duitsland
Op de vrije markt (Rijnland), prijzen waren onveranderd voor vastkokend op 32,00 €/q uit bewaring, en op 30,00 €/q uit bewaring voor kruimig. Voor vastkobend afzet af boerderij (Rijnland), prijzen liggen van 11,00 tot 12,00 €/q per 25 kg zak (onveranderd).

Geen grote verandering in prijzen maar de markt is stabieler; de feestdagen creëren een grotere vraag. De sector geeft prioriteit aan bestaande contracten en werkt met problematische partijen om verlies te verminderen. Agria op 28,00- 29,00 €/q, Fontane op 27,00-28,00 €/q, Innovator / Ivory Russet op 29,00 – 30,00 €/q.

*Van de prijzen in deze tabel moet €1,00/a van de prijzen worden af getrokken voor de sorteerkosten.

Volgens REKA-Rijnland, door beschikbaarheid pootaardappelen zijn de volumes van industrieaardappelen als Première, Amora en Zorba met 60% gedaald in vergelijking met 2018. Om aan de markt vanaf week 28 te kunnen voldoen, is behoefte aan vroege ontkieming en meer irrigatie. De contractprijzen moeten herwaardeerd worden als compensatie voor de hogere kosten van de planten en de bijkomende kosten. De geraamde stijgingen (vergeleken met 2018) zijn 30-35% van de industrieaardappelen (frites en chips) en 30% voor de semi-industrieaardappelen zoals Zorba. Voor Agria, Challenger, Fontane en Innovator, zouden de contractprijzen ongeveer 20% kunnen stijgen.

Groot Brittannië
Gemiddelde telerprijs (alle markten) week 48: 28,94 € vergeleken met 29,21 €/q in week 47 (en 29,10 €/q in week 46). Voor meer informatie:

Voor meer informatie :
FIWAP
www.fiwap.be 

 

Publicatiedatum: