Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wel of geen Brexit?

"Politici moeten eens goed in de spiegel kijken waar ze mee bezig zijn"

Deze week bracht de Britse premier een bezoek aan Europa in de hoop tenminste nog iets van haar Brexit-akkoord te redden. Ze ontmoette minister-president Rutte en de Duitse bondskanselier Merkel na eerder de voor dinsdag geplande stemming in het Lagerhuis uitgesteld te hebben. 

Volgens de media zou de stemming van dinsdag tot een nederlaag hebben geleid en haar politieke tegenstanders noemden het een laffe daad van May om haar eigen hachje te redden.

De Brexit-minister liet weten dat aan het beleid niets zal veranderen ondanks de uitspraak van het Europese Hof dat het Verenigd Koninkrijk de Brexit eenzijdig in mag trekken. 

Al vanaf het begin heeft de Brexit voor grote onzekerheid binnen de AGF-sector gezorgd, zowel onder Britse als Europese importeurs. Niemand weet wat hen te wachten staat en vanaf vandaag is deze onzekerheid alleen nog maar toegenomen en is hier voor een deel ook een gevoel van ongeloof voor in de plaats gekomen.  

Nigel Jenney van het Fresh Produce Consortium vertelde dat als er voor het einde van maart geen andere werkbare oplossing wordt gevonden het Verenigd Koninkrijk sowieso zonder akkoord uit de EU zal treden. "De regering moet dringend orde op zaken stellen. Deze aanhoudende onzekerheid is slecht. Bedrijven hebben behoefte aan duidelijkheid.

Rob Cullum van Pacific Produce, een bedrijf dat haar AGF voornamelijk uit Zuid-Amerika importeert: "Niemand weet wat er te gebeuren staat en dat maakt het erg moeilijk om voorbereidingen te treffen. Politici moeten eens goed in de spiegel kijken waar ze mee bezig zijn. Het enige wat men kan doen, is het eigen bedrijf onder de loep nemen en 'wat als'- scenario's uitwerken."

"We moeten kijken naar de korte, middellange en lange termijn. Persoonlijk denk ik dat alles uiteindelijk wel weer op zijn pootjes terecht zal komen maar voor het zover is, hebben we nog een paar zware jaren voor de boeg. Als havens de drukte niet aankunnen dan zullen we via andere havens moeten importeren. Als we meer douane-medewerkers nodig hebben, dan moeten we deze inhuren of de prioriteit van het inklaren van producten aanpassen. Het is echter zeker dat we de economische impact de komende jaren zullen gaan voelen."

"Pacific Produce heeft het geluk dat het de meeste producten per container vervoert en dat het over eigen plantages beschikt. Het zullen vooral de kleinere importeurs en degenen die afhankelijk van het wegtransport uit Europa zijn die het hardst geraakt worden. Misschien worden de tarieven verhoogd, het standaardtarief van de Wereldhandelsorganisatie is 10% maar dat is over het geheel. Dit zal gevolgen hebben op de prijzen in de winkelschappen en het is ook denkbaar dat er minder producten het Verenigd Koninkrijk binnenkomen. 

"Of we een betere deal kunnen krijgen? Ik denk eigenlijk dat niemand echt weet wat deze deal inhoudt of inhield maar ik denk dat iedereen er alles aan doet om tot een zo goed mogelijk compromis te komen."

Steve Maxwell van Worldwide Fruit vertelde dat zijn bedrijf op dezelfde manier blijft werken totdat er iets verandert. "Vanwege de fruitsoorten waar wij mee werken (avocado's, appelen en peren) hebben we grotere voorraden om bepaalde situaties het hoofd te kunnen bieden. Het zullen vooral leveranciers van bederfelijke producten, zoals aardbeien en salades, zijn die in de problemen komen maar er bestaat ook altijd een risico op indirecte schade vanwege bewaarproblemen en kwaliteitsverlies. 

"Ik denk dat ik nog steeds dezelfde producten bij dezelfde mensen af zal nemen maar mogelijk zullen we wat anders te werk gaan. Tarieven kunnen extra kosten geven en de verwachting is dat onze munt zwakker wordt. Dit zal zorgen voor hogere kosten en als het langer duurt voordat je een product ontvangt dan komen er ook extra kosten voor transport en opslag bij. We moeten afwachten hoe dit uit gaat pakken maar vooralsnog zie ik geen besparingsmogelijkheden."

"We moeten heel transparant zijn en bepalen welke veranderingen van invloed zijn op welke kosten. In deze sector verandert er altijd wel iets, en dit is er één van."

National Farmer's Union
Tijdens een speciale bijeenkomst van de NFU op maandagavond werden zes beginselen opgesteld die de NFU zal hanteren om de beste Brexit-uitkomst voor Britse telers te realiseren.

In reactie op deze beginselen zei NFU-voorzitter Minette Batters het volgende: "De NFU is diep teleurgesteld dat er tweeënhalf jaar na het referendum nog geen duidelijkheid is over de toekomstige relatie met de EU en de omgeving waarin de handel in de toekomst plaats zal vinden.

"Over 16 weken zullen we uit de EU treden. Het volstrekt onacceptabel dat de agrarische sector in dit stadium nog in onzekerheid verkeert. We hebben herhaaldelijk gezegd dat een scenario zonder akkoord rampzalige gevolgen zal hebben voor de sector maar de politieke ontwikkelingen van de laatste dagen hebben de onzekerheid en twijfel alleen nog maar verder aangewakkerd. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het voor onze sector is dat de zaken geregeld worden."

"De NFU heeft vandaag duidelijk bepaald welke elementen zij cruciaal acht voor een gezonde en productieve toekomst van de Britse agrarische sector na de Brexit."

"We hopen dat beleidsmakers aan beide zijden van het Kanaal snel tot een werkbare oplossing zullen komen."

"Het is cruciaal dat de regering onze strenge voedselveiligheidsstandaarden veiligstelt en dat de productie niet ondermijnd wordt door lagere importstandaarden elders ter wereld." 

 

Zes beginselen om de beste Brexit-uitkomst voor Britse telers te realiseren

 

Publicatiedatum: