Russische telers bezorgd om lage aardappelprijzen

Momenteel is van alle borsjt-groenten (soep) de vraag naar aardappelen het zwakst op de Russische markt, waardoor telers zich gedwongen zien hun prijzen te verlagen. 

Volgens EastFruit daalden de prijzen van aardappelen sinds begin vorige week met gemiddeld 20%. Momenteel worden aardappelen van goede kwaliteit afgezet voor €0,10 tot €0,16 per kilo, afhankelijk van het ras en de regio van herkomst. Telers vertellen echter dat prijzen boven de €0,13 zeldzaam zijn. 

De oorzaak van de lage prijzen is het overaanbod op de markt dat het gevolg is van de toegenomen aardappelproductie in het land. Veel kleinschalige teeltbedrijven zijn al begonnen met de afzet van aardappelen uit bewaring aangezien de kwaliteit van het product snel afneemt. Tegelijkertijd bestaat een aanzienlijk deel van het aanbod uit goedkope en ondermaatse aardappelen en dit zet de prijzen van kwaliteitsaardappelen onder druk. De tweede keus aardappelen worden verladen voor prijzen van €0,08 tot €0,10 per kilo en is sommige gevallen zelfs voor €0,06 per kilo. 

Vanwege deze situatie heeft een aantal telers besloten om niet te verkopen in afwachting van betere marktomstandigheden. 

Het is opvallend dat de aardappelprijzen in Rusland op dit moment gemiddeld zo'n 20% lager zijn dan in de eerste helft van december 2017. Marktdeelnemers zijn vrij pessimistisch. Volgens hen is er gezien de enorme beschikbaarheid van aardappelen geen reden om aan te nemen dat de prijzen op korte termijn zullen verbeteren. 


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven