Nieuw-Zeeland buigt zich over waterrechten avocadotelers

In Nieuw-Zeeland is het Department of Conservation (DOC) in beroep gegaan tegen een vergunning die de Northland Regional Council aan 17 avocadotelers heeft toegekend voor het jaarlijks onttrekken van meer dan twee miljoen kubieke meter grondwater. De telers beschikken over een gezamenlijk avocadoareaal van 600 hectare en met deze vergunning zijn hun waterrechten de komende 15 jaar gegarandeerd. 

Het DOC is echter van mening dat hierdoor het Kaimaumau Wetland dreigt te droog te vallen, hetgeen zal leiden tot 'onherstelbare schade' aan de leefomgeving van bedreigde planten- en diersoorten. Ook is zij van mening dat het voorgestelde monitoring van het waterpeil nauwelijks effect zal hebben omdat er geen referentiegegevens zijn die als uitgangspunt kunnen dienen.

 

De Northland Regional Council zegt dat de risico's voor het waterrijke gebied weggenomen kunnen worden door middel van 'adaptieve beheeromstandigheden' en is het dan ook oneens met het standpunt van het DOC dat de uitgangswaarden bepaald dienen te worden alvorens de watervergunning wordt toegekend. De Council erkent dat het gebied kwetsbaar is vanwege haar verbinding met de zee, de wisselende neerslaghoeveelheden als gevolg van klimaatverandering en het rooien en aanplanten van bospercelen.

Het Kaimaumau Wetland, dat 1.860 hectare telt, is het grootste nog overgebleven zoetwatergebied in Nieuw-Zeeland, waar met uitsterven bedreigde dieren en planten, zoals de varengrasvogel, longvis en inheemse orchideeën, voorkomen. In Northlands is al 94,5% van de wetlands verloren gegaan. Het zoetwatergebied beslaat slechts 1% van het totale landoppervlak van Nieuw-Zeeland.

Bron: newsroom.co.nz


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven