Voorkomen van marktverzadiging

Peru: "Betere controle houden op exportvolume avocado's"

Avocado is het belangrijkste exportproduct van de Peruaanse landbouw. De verzendingen tot aan september dit jaar hebben een waarde van meer dan 700 miljoen dollar (617 miljoen euro) en er lopen allerlei projecten om het areaal toe te laten nemen.

Een paar maanden geleden was er echter sprake van een aanzienlijke prijsdaling in Europa, de belangrijkste bestemming van het Peruaanse fruit. Volgens verschillende bronnen in de sector daalde de waarde van een doos avocado's van 16 naar 4 euro.

Paula Carrión, manager van de afdeling landbouwexport van exporteursassociatie ADEX, legde uit dat deze situatie veroorzaakt werd door de overlap in de binnenkomst van de producten van verschillende leveranciers op de Europese markt. Dit leidde tot een prijsdaling die gevolgen had voor exporteurs.

"We moeten een betere controle houden op de volumes die naar bepaalde markten verzonden worden. Er zou uitgezocht moeten worden welke hoeveelheid de markt aankan voordat de prijzen dalen en op basis daarvan zou het aantal containers dat we verzenden beperkt moeten worden. Anders zullen we te maken krijgen met lagere prijzen, omdat er andere landen zijn die ook avocado naar Europa sturen", aldus Carrión.

In dit verband raadde ze ook aan om de exportmarkten te diversificeren om te voorkomen dat Peru met teveel avocado aankomt in Europa en de VS. Dit is met name belangrijk voor kleine exporteurs die hun geluk kunnen beproeven op nieuwe bestemmingen in Azië en het Midden-Oosten door aandacht te vestigen op de kwaliteit van de Peruaanse avocado. Het fruit heeft zich al een naam verworven dankzij zijn smaak en textuur in een context waarin steeds meer mensen belang hechten aan een gezond voedingspatroon.

Potentieel en groei

Carrión vertelde dat China zich consolideert als een van de belangrijkste markten voor de Peruaanse landbouwexport in het algemeen. Het land is de op een na belangrijkste bestemming geworden voor de Peruaanse druiven. Ook is er, sinds Peru anderhalf jaar geleden het fytosanitaire protocol met China ondertekende, sprake van een grote stijging in de verzending van blauwe bessen. Dit heeft ertoe geleid dat Peru de op twee na grootste blauwebessenexporteur ter wereld is geworden.

Volgens de specialist is het een goed jaar geweest voor de sector en zal de export een waarde van 6,8 miljard dollar (6 miljard euro) hebben, een groei van 13% ten opzichte van vorig jaar, die voornamelijk voor rekening komt van de groenten- en fruitzendingen. Ze gaf aan dat Peru een dergelijke groei in jaren niet meegemaakt had."We hopen dat deze groei aan zal houden zodat we ons doel van 10 miljard dollar (8,83 miljard euro) (in landbouwexport) in 2021 zullen bereiken", voegde ze toe.

Met betrekking tot de problematiek van mangotelers in Noord-Peru, vanwege de lage prijzen die zij voor hun fruit ontvangen, zei Carrión dat de situatie geanalyseerd moet worden om te begrijpen welke factor er ontbreekt.

"We moeten niet vergeten dat de landbouwexport plaatsvindt volgens wat de bestemmingsmarkt eist. Als we niet beschikken over de juiste kwaliteit of als het product niet voldoet aan de eisen op het gebied van de maat of de smaak, wordt er minder betaald. We moeten erachter zien te komen wat de reden is voor deze lagere prijzen", besloot ze.

 

Bron: agraria.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven