Wilde bijen gunstig voor hoeveelheid, maat en groei blauwe bessen

Volgens een onderzoek van de Universiteit van Vermont (VS) leveren blauwebessenstruiken meer en sneller rijpende bessen als er bijenkorven in de buurt zijn.

Uit het onderzoek blijkt dat de aanwezigheid van bijen blauwebessentelers belangrijke voordelen biedt, waaronder een grotere maat van de bessen (12%), een grotere hoeveelheid (12%), consistentie in maten (11%) en een snellere groei van de gewassen (de bessen zijn tweeënhalve dag eerder volledig gerijpt).

"Andere studies hebben de invloed van bijen op de opbrengsten van blauwe bessen verkend, maar dit is het eerste onderzoek dat aantoont dat de bestuivende insecten ook de kwaliteit van de gewassen kunnen verbeteren", stelt Charles Nicholson, hoofdonderzoeker van de studie.

Maximalisering van de teelt en de winst

Het onderzoek werd uitgevoerd op negen teeltbedrijven van blauwe bes in de staat Vermont.

Volgens de berekeningen van de onderzoekers kon de aanwezigheid van bijen nabij de teeltbedrijven de opbrengsten met maximaal 36% verhogen en telers helpen om per oogst zo'n 120.000 euro meer te verdienen op teeltbedrijven van gemiddelde grootte.

Op andere teeltbedrijven bedraagt het mogelijke voordeel van de aanwezigheid van bijen voor de teelt volgens de onderzoekers gemiddeld ongeveer 6%.

"Dit onderzoek toont het ondergewaardeerde werk van wilde bijen aan", zegt Nicholson. Hij merkt op dat twee derde van de belangrijkste gewassen ter wereld profiteren van de bestuiving van bijen. Het gaat dan onder andere om koffie, cacao en allerlei soorten groenten en fruit. "Als er geen wilde bijen aanwezig zijn, zijn telers genoodzaakt de bestuiving zelf te regelen en moeten ze bijvoorbeeld hoge bedragen betalen om bijen te huren".

Wat kunnen telers en wetgevers doen om wilde bijen te beschermen?

Het team van de Universiteit van Vermont ontdekte dat het in stand houden van een groot deel van het natuurlijke habitat van bijen rondom de teeltbedrijven kan helpen evenals het gebruiken van minder gewasbeschermingsmiddelen. Kleine dingen kunnen ook helpen, zoals het maaien van het gras, het planten van wilde inheemse bloemen en het installeren van bijenkasten.

 

Bron: lavanguardia.com


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven