Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grote prijsverschillen bij knoflook

Duitsland - Deze herfst zijn er ongebruikelijke prijsontwikkelingen bij knoflook. Dat meldt het Duitse 'Agrarmarkt Informations-Gesellschaft' (AMI). Zo liggen de prijzen van Chinese knoflook halverwege november volgens diverse persberichten veelal hoger dan de prijzen van Spaanse waren.
 
Dit is ongebruikelijk, want lange tijd gold Chinese knoflook als het goedkope alternatief voor Spaanse knoflook. Dat dit dit jaar niet het geval is, laten ook de actuele leverprijzen bij de Duitse groothandels zien. Hier lagen de prijzen voor Chinese en Spaanse knoflook in week 45 met 330 euro per 100 kg op ongeveer hetzelfde niveau. Momenteel bereikt nog maar weinig Chinese knoflook de Europese markten, aangezien de knoflookoogst in China dit jaar kleiner uitvalt dan vorig jaar. En de prijzen liggen daarbij op een duidelijk hoger niveau dan in 2011. Ook uit ArgentiniĆ«, waar de knoflookoogst steeds meer op gang begint te komen, wordt bericht van kleinere oogsthoeveelheden dan vorig jaar en hogere prijzen.
 
Deze al sinds de zomermaanden bekende productietendensen hadden de Spaanse producenten hoop gegeven op een ontvankelijke markt en hoge, stabiele prijzen. De eerste knollen werden ook goed door de markt opgenomen en de prijzen lagen hoger dan in het voorgaande jaar, maar toch hebben de positieve verwachtingen van de producenten zich tot in november niet waar kunnen maken. Zo zou een lager binnenlands verbruik vanwege de financiĆ«le crisis voor de zeer zwakke Spaanse markt verantwoordelijk zijn. Maar ook de gehele Europese markt wordt als rustig beoordeeld.
Publicatiedatum: