Sinaasappelen zijn in het Verenigd Koninkrijk onlosmakelijk verbonden met Kerst maar dit jaar zouden sommigen ook wel eens een yuzu cadeau kunnen krijgen. Deze uit Japan afkomstige fruitsoort is in het Verenigd Koninkrijk momenteel zo populair en prijzig dat mensen zelfs pogingen doen om ze zelf te telen.
Het fruit, dat eerst alleen werd gebruikt als exotisch ingrediënt door koks in sterrenrestaurants, is nu vers te koop bij speciaalzaken of als sap in de grotere supermarkten. Yuzu wordt in Japan vaak toegevoegd aan poeders en sauzen maar in het Verenigd Koninkrijk wordt het fruit veelal gebruikt ter vervanging van bekendere citrus, zoals citroenen, om cocktails, desserts en visgerechten iets extra's te geven.
"Yuzu's vliegen de deur uit," vertelt Robin Williams, oprichter van het in Sussex gevestigde biologische Japanse teeltbedrijf Nama Yasai. Williams begon in 2007 met het telen van yuzu, nadat hij merkte dat het fruit niet te krijgen was in het Verenigd Koninkrijk. Hij verwacht dat hij de enige yuzuteler in het land zal blijven.
"Toen ik mijn bedrijf oprichtte, heb ik gekeken naar welke fruitsoorten er vraag was maar die hier niet te koop waren en zo kwam ik op de yuzu," vertelt hij aan Kyodo News. "De grootste vraag naar yuzu's komt van Japanse chefkoks in Londen maar ook andere restaurants en klanten vragen erom."