EU vult import landbouwproducten Ivoorkust in

Ivoorkust importeerde in 2017 voor meer dan $2 miljard (€1,8 miljard) aan landbouwproducten. Ondanks dit record is er op het vlak van landbouwproducten, afgezien van de export van cacao, relatief weinig bilaterale handel tussen de VS en Ivoorkust. Omdat de economie van Ivoorkust in opkomst is, zijn er veel sectoren met groeimogelijkheden en is er veel potentieel voor Amerikaanse producten. De lage mate van handel komt voornamelijk door de hoge transportkosten en het gebrek aan gevestigde handelspartners.

Dankzij sterke groei en ambitieuze investeringen op het gebied van infrastructuur zullen deze omstandigheden in de toekomst veranderen. De consumentenbasis van de Ivoorkust neemt toe, net als het aantal ingangen tot de markt van het land. De export van landbouwproducten vanuit de VS steeg in 2018 met 33%, wat met name te maken had met de handel in rijst. Naast rijst zijn er echter ook andere productcategorieën die mogelijkheden voor groei laten zien.

De totale import van landbouwgoederen in Ivoorkust stond in 2017 op een record van $2,06 miljard (€1,8) miljard. Ten opzichte van 10 jaar geleden is dat een groei van 33%. Ivoorkust geldt als een van de meest dynamische economieën ten zuiden van de Sahara. Ook omdat het land een toegangspunt vormt tot de rest van West-Afrika, is dit een markt met interessante vooruitzichten.

Op dit moment wordt de groeiende vraag vanuit Ivoorkust naar import-landbouwproducten beantwoord door de EU en verschillende exporterende landen in opkomst. In de afgelopen tien jaar is de export van Amerikaanse landbouwproducten gestegen van $15,24 miljoen in 2008 naar $21,61 miljoen in 2017 (van €13,4 miljoen naar €19,0 miljoen). Ondanks deze toename is het Amerikaanse marktaandeel in deze jaren stil blijven staan op 1%. De export in het jaar tot nu toe is vanuit de VS naar Ivoorkust toe toegenomen met tot 33%. Als deze trend aanhoudt, zou het Amerikaanse marktaandeel in Ivoorkust dit jaar iets groter uit moeten vallen. De totale import van landbouwproducten in Ivoorkust is jaar op jaar gestegen met 11%.

Klik hier voor een volledig verslag.


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven