Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
“Met zero bedoelen we ook zero”

Wekelijks aanvoer van zero residu kruiden bij Van Laethem

Tholen – “Twee weken geleden hebben we onze eerste zending gelost van kruiden die geteeld worden zonder de toepassingen van phyto producten. Vanaf nu verwachten we elke week aanvoer van een vijftal kruiden die worden geteeld zonder het gebruik van gewasbescherming”, vertelt John Van Laethem van het gelijknamige bedrijf. Met een drietal producenten heeft Van Laethem een raamakkoord afgesloten waarvan het bedrijf ervan overtuigd is dat het milieu door alle stadia van de teelt tot aan de klein verpakking zo min mogelijk wordt belast.

CO2-uitstoot verminderen
Voor het conditioneren van producten in het land van herkomst heeft Van Laethem gekozen voor de IFCO kist. “Het voordeel van deze verpakking is voor ons namelijk het efficiënt transporteren over grote afstanden terwijl deze verpakking tevens in het lokale circuit makkelijk terug op te halen is door de dienstverlener”, aldus John. “Naast onze inspanningen om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te beperken zijn we gaan zoeken naar een uniforme tool om de CO2 uitstoot te berekenen maar dat was niet makkelijk. Het lijkt ons niet verkeerd om een transparante en makkelijk te begrijpen aanpak te hanteren en daarom hebben we kunnen bewerkstelligen om voor de aanvoer van elk pallet van 250 kilo kruiden, binnen dit project, een maximum van 30 liter diesel te gebruiken.”

Blockchain
“Wat de kwaliteit van de zero residu producten zo bijzonder maakt is de tijd die er genomen wordt tussen de verschillende teelten. Die aanpak heeft ook meerdere positieve gevolgen op resistentie, ziekte en overbemesting in vergelijking met gangbare praktijken in intensievere teeltgebieden”, vervolgd Van Laethem. Samen met de producten werkt het bedrijf aan de infrastructuur om het blockchain verhaal in de toekomst vorm te geven. “In de toekomst moet de consument door het scannen van de QR-code kunnen nagaan vanwaar het gekochte product vandaan komt en hoe het geteeld werd.”

Consuminderen
“Met zero gewasbescherming, geen stookkosten en het echte minimum aan verbruik van diesel voor transport zijn wij ervan overtuigd dat we het vertrouwen van de consument kunnen winnen voor deze aanpak. Om dit verhaal zo goed mogelijk te ondersteunen bieden we aan de producenten toegang tot een cloudoplossing die we zelf hebben uitgewerkt. Alle handelingen vanaf het zaaien tot in de handen van de consument kunnen we in kaart brengen in onze oplossing. Wij hebben onszelf de doelstelling opgelegd om elk jaar ten minste een producent mee op te nemen in dit progressieve verhaal. Wij willen met dit nieuwe project consuminderen in plaats van te consumeren”, besluit John.

Voor meer informatie:
John Van Laethem
Van Laethem
Europees centrum 
Werkhuizenkaai 112 M 27
1000 Brussel
[email protected]  
www.bellaroma.eu