Seizoen Maharashtra problematisch verlopen

Indiase handelaren vrezen hoge uienprijzen

In de Indiase regio Maharashtra verloop het zaaien van de voorjaarsoogst (rabi) problematisch als gevolg van een tekort aan neerslag. De totale uienoogst zal daarom naar verwachting 10% tot 15% kleiner zijn. 

Er wordt gevreesd dat de prijzen zullen stijgen als de oogst in januari op de markt komt. De productie in het seizoen 2018-2019 zal onder de 20 miljoen ton liggen. Het is voor het tweede jaar op rij dat de uienoogst kleiner uitvalt. 

Op de groothandelsmarkt in Lasalgoan worden de eerste ladingen van de najaarsoogst (kharif) momenteel verhandeld, waarbij de prijzen rond de €0,14 liggen. 

Ajit Shah van de Vereniging van Indiase Uienexporteurs legt uit dat de prijzen al een tijdje matig zijn omdat de exportvraag kleiner is. "Indiase uien zijn duurder en importeurs zijn overgestapt naar Pakistan, dat haar uien 40% goedkoper verkoopt dan India." Shah is wel optimistisch dat als de exportvraag zich niet heeft hersteld tegen de tijd dat de rabi op de markt komt de gevolgen voor de prijzen kleiner zullen zijn. 

Sommige telers vrezen echter dat de lagere aanvoer van vorige week een signaal is. Als telers hun uien in bewaring plaatsen, dan zullen de prijzen stijgen, menen zij. 

India produceerde in het seizoen 2016-2017 22,5 miljoen ton uien. De uienoogst voor 2018-2019 wordt op 22 miljoen ton geraamd. Mocht de oogst 10% lager uitvallen, dan is dit reden tot paniek. 

Bron: business-standard.com


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven