Cyprus: Aardappelprijzen de pan uit door tekort

Ondanks de geruststellingen van de belanghebbenden dat er binnenkort nieuwe aardappelen op de markt zullen komen om de prijzen te verlagen, hebben Cypriotische telers hun prijzen tot 2 euro per kilo zien stijgen.

In september en oktober veroorzaakte droogte een tekort terwijl de vroege soorten van het eiland werden geëxporteerd, waardoor een ernstig tekort aan aardappelen ontstond. De prijzen stegen hierdoor in september en oktober tot respectievelijk 1,30 euro en 1,40 euro.

Consumenten hopen dat de prijzen de komende weken zullen dalen naarmate meer van het nieuwe oogst op de markt komt en dat door de winteroogst aan de vraag zal kunnen worden voldaan.

"In andere delen van Europa leidden hoge temperaturen en minder regenval dan verwacht tot ernstige tekorten in landen zoals Groot-Brittannië, wat traditioneel onze grootste klant is", zei Anastasiou.

Hoewel dit Cypriotische telers een voorsprong gaf op hun concurrenten, kwam de lokale markt erdoor onder druk te staan. Dit ging gepaard met extreme weersomstandigheden op het eiland waardoor een aanzienlijk deel van de nieuwe gewassen die vanaf juni werden geteeld verloren ging. "Lokale telers verloren 30% van de gewassen door de droogte," vertelde Anastasiou aan The Financial Mirror.

Turks-Cypriotische media beweren dat aardappelen in de eerste week van november werden afgezet tegen 4 euro per kilo.


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven