De hevige regenval en hagel van afgelopen maandag in zuidelijk centraal Chili heeft vele gewassen aangetast. De ene teler heeft meer schade ondervonden dan de ander. De vraag is wat de invloed hiervan zal zijn op de export en de werkgelegenheid in de regio. Volgens de directeur van de Coöperatie van Fruitexporteurs in Chili (Asoex), Richard Bown, zijn de regio's O'Higgins, Maule, Ñuble, Bio Bio en Araucania getroffen door deze weersomstandigheden. De minister van landbouw, Antonio Walker, zal in de komende dagen de getroffen gebieden bezoeken.

De hagelstorm heeft ernstige schade veroorzaakt in de teelt van kersen en ander fruit, zegt Giampaolo Del Pane, directeur van het Dori Consortium, dat veel in Chili werkt en daar verschillende teeltpartners heeft. "Het is moeilijk om een compleet beeld te krijgen, maar het gaat om een ramp die een gebied van 300 kilometer aantastte, waar alleen maar fruit geteeld wordt, zoals kersen, blauwe bessen, appelen en peren. De druiven hebben het het zwaarst te verduren gehad, evenals de kiwi's in de volle grond", aldus del Pane. "Telers zouden prioriteit moeten geven aan netten en afdekkingen, om bescherming te bieden tegen dit soort calamiteiten", voegt hij toe.

Steenfruit

Hoewel het nog te vroeg is om de volledige schade vast te kunnen stellen, wordt er in het persbericht van Asoex een begin gemaakt met de bekendmaking van gegevens over specifieke producten. In het geval van steenfruit (pruimen, nectarines, perziken en abrikozen) zijn de late rassen, die zich nog steeds in de bloeifase bevinden, het meest aangetast. Ook is er fruit van de bomen gevallen.

Blauwe bessen

Het Blauwebessencomité geeft aan dat de hagel in de districten van Puente Alto, Paine, San Francisco, Graneros, Rancagua, Machalí, Codegua, Requínoa, Retiro, Panimávida, Longaví en Parral schade heeft veroorzaakt. De schade aan de gewassen wordt in kaart gebracht en op dit moment is het nog te vroeg om vast te stellen hoeveel er verloren is gegaan.

Volgens een rapport heeft een belangrijke regio voor het begin van het blauwebessenseizoen schade ondervonden van het weer. "De belangrijkste teeltregio's van blauwe bes zijn echter nauwelijks getroffen, dus mogelijk zal zich geen grote daling van de export voordoen".

 

Beschadigde kersen

Kersen

Het Kersencomité heeft laten weten dat de meest beschadigde boomgaarden zich in Granero, La Punta en Mostazal bevinden. "Met 30.000 hectare aan kersen vanaf de regio Valparaíso tot aan Aysén, is het mogelijk dat veel gebieden niet hebben geleden onder de gevolgen van de storm".

In het persbericht is te lezen dat het comité besloten heeft om de tweede oogstraming uit te stellen. Deze zal in de week van 19 november gepubliceerd worden, zodat het effect van de storm gekwantificeerd kan worden. De eerste ramingen wijzen op een verlies van circa 5 % van het kersenvolume.

Teler Jorge Ovalle Madrid denkt dat het exportpotentieel van kersen af zal nemen. "Het beschadigde fruit is steenfruit, met kersen bovenaan de lijst. Ze hebben schade geleden als gevolg van hyper hydratatie, veroorzaakt door de regen, wat gebarsten fruit oplevert dat niet afgezet kan worden. Ook heeft het fruit klappen te verduren gekregen en vertoont het kneuzingen, waardoor de commerciële kwaliteit afneemt. Een deel van het fruit is op de grond gevallen. Deze schade compliceert de situatie in de sector, aangezien de opbrengsten van dit jaar kleiner waren, vanwege de overproductie in het seizoen van 2017 en het gebrek aan kou in de winter van 2018, wat leidde tot een lagere hoeveelheid bloemen, en dus ook tot minder fruit.

Druiven

Volgens het Druivencomité hebben de druiven en de bloemen in de regio O'Higgins ook enige schade ondervonden. Fernando Sat, directeur van het comité, legt in het persbericht uit dat de beschadigde gebieden "behoorlijk geconcentreerd zijn. Het is onze taak om toekomstige gevolgen, niet alleen voor het volume in deze gebieden, maar ook voor de kwaliteit van het fruit, te blijven beoordelen".

Ook het Kiwicomité spreekt zich uit in het bericht. De directeur, Carlos Cruzat, vertelt dat de boomgaarden in de regio's O'Higgins en Maule Sur aangetast zijn en dat ze bezig zijn met het beoordelen van de schade. 

Totale verliezen

Ook volgens Cooperativa.cl is er sprake van schade aan verschillende gewassen, waaronder blauwe bessen, kersen, peren en perziken. Dit geldt met name in het gebied van Mostazal en Rengo in O'Higgins, en in de provincie Linares, in Maule. Volgens het artikel hebben sommige telers totale verliezen gerapporteerd.

In het artikel komen enkele reacties vanuit de sector aan bod, te beginnen met de directeur van Grupo Alerce, Alamiro Garrido: "We vragen niet om economische hulp, we vragen alleen om een snelle reactie en dat we kunnen kwantificeren wat er gebeurd is. Hopelijk kunnen telers die alles verloren hebben hulp ontvangen".

Juan Carlos Ponce, nectarineteler in Codegua: "Het gaat om een groot verlies, ik heb geen enkel goed stuk fruit kunnen vinden tussen degenen die in de boom achtergebleven waren. We leveren appelen en perziken, en alles is beschadigd".

De vertegenwoordigers van de sector vragen de regering te bemiddelen met de banken. "We hopen dat ze kunnen praten met de bancaire sector zodat de krediettermijnen verlengd worden, want de sectoren die verliezen hebben geleden zullen niet het geld hebben om ze te betalen", aldus Garrido.

Dit standpunt wordt ook gedeeld door de directeur van Frusexta, Felipe García-Huidobro. "Als er sprake is van leningen die op het punt staan te vervallen, en de telers hebben niet het geld om deze te betalen, moet de bank de deadlines uitstellen".