Ruby Red variëteit in volle grond geteeld

Pitayateelt in Málaga groeit

De pitaya is een tropische fruitsoort die oorspronkelijk afkomstig is uit Amerika. Momenteel groeit de pitaya sterk in La Axarquía, in Málaga, waar lokale telers kruisingen verrichten en inheemse rassen verkrijgen.

Dat is ook het geval van teler Ramón Jiménez, die beschikt over een teeltbedrijf van zo'n 1.000 vierkante meter in Torrox, waar hij jaarlijks rond de 1.000 kilo pitaya per jaar teelt. Deze zet hij af aan een marketeer in Almuñécar (Granada) en aan horecabedrijven in de omgeving.

"Sinds 2004 ben ik bezig met het planten van pitaya's en ik heb al een variëteit verkregen die zich aanpast aan de teelt in de volle grond, genaamd Ruby Red", vertelt Jiménez. Hij legt uit dat het gaat om "winstgevend" fruit, aangezien de telersprijs varieert tussen de 5 en 10 euro per kilo en de pitaya per stuk wel tussen de 400 en 1.000 gram kan wegen.

Een andere eigenaardigheid van de pitaya is dat de bloemen ook gebruikt kunnen worden, namelijk voor het bereiden van soep. Ook de stelen zijn eetbaar.

De pitaya bevat een schat aan voedingswaarden, waaronder antioxidanten, slijmstoffen, ascorbinezuur en fenolen. Het fruit is rijk aan vitamine C en bevat ook B-vitamine naast mineralen als calcium, fosfor en ijzer. De pitaya heeft een hoog watergehalte (95 %) en bezit plantaardig eiwit en oplosbare vezels. De pitjes, die eetbaar zijn, bevatten goede vetzuren. Een van de meest opvallende eigenschappen van de pitaya is zijn ontstekingsremmende en antioxiderende werking. Daarom raadt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de consumptie van dit fruit aan.

Ondanks zijn eigenaardige uiterlijk kan de pitaya als elke willekeurige andere fruitsoort gegeten worden. Hij wordt door midden gesneden om het vruchtvlees er vervolgens met een lepel uit te halen. Het fruit kan worden gebruikt in de bereiding van smoothies, ijs en taarten. Ook worden er jams en compotes mee gemaakt.

 

Bron: diariosur.es


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven