Rapport TLN:

''Laagste winstniveau in jaren in transport en logistiek

Het ging in het derde kwartaal duidelijk wat minder binnen de transport- en logistieksector. Vergeleken met hetzelfde kwartaal van het vorige jaar vallen de meeste indicatoren een stuk lager uit. Naast de stijgende kosten zien we het niveau van de bedrijvigheid, omzet en winst flink dalen. Het economische klimaat binnen de sector koelt in het derde kwartaal af. De vacaturegraad is opnieuw gestegen en bereikt een recordhoogte. Ondanks de gedaalde bedrijvigheid in het derde kwartaal blijft de vraag naar (goed) personeel groot. Driekwart van alle ondernemers zegt het moeilijk te vinden om vacatures op te vullen. Ondernemers zijn door de bank genomen minder tevreden en het vertrouwen is afgenomen. Het derde kwartaal 2018 wordt door ondernemers een stuk minder positief beoordeeld ten opzichte van negen voorgaande kwartalen.

Ook omzetniveau lager
Net als het niveau van bedrijvigheid, valt ook het omzetniveau in het 3e kwartaal lager uit dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Het aantal ondernemers dat een hogere omzet meldt, daalt van 60% naar 49% en het aantal dat een lagere omzet meldt, stijgt van 10% naar 16%. De stemmingsindicator voor het omzetniveau daalt van 8,3 naar 7,3. Als we alle bedrijven in grootteklassen indelen, dan zien we dat grote bedrijven met een indicator van 8,1 het hoogste omzetniveau behaalden. Kleine bedrijven behaalden met een indicator van 6,7 relatief het laagste omzetniveau.
Ook per soort bedrijf zijn de verschillen groot. Het hoogste omzetniveau zien we met een stemmingsindicator van 8,5 bij logistiek dienstverleners (met eigen transportdiensten). Relatief het laagste omzetniveau zien we met een indicator van 6,3 bij expeditiebedrijven (zonder eigen transportdiensten). Het verschil in omzetniveau tussen binnenlandse en internationale bedrijven is niet groot. De stemmingsindicator voor binnenlandse bedrijven komt uit op 7,2 en voor internationale bedrijven op 7,4.

Klik hier voor het hele rapport.

Bron: TLN 


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven