Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fiwap/PCA marktbericht:

"Bintje maakt sterke prijsverandering door"

België Bintje: "friteskwaliteit": maximaal 15% drijvend op 1060g/l en PSE minimaal 335g/5kg: 18 to t25 €/q. De hoogste prijzen worden betaald voor de beste partijen voor schillers en fritesverwerkers. Aanbod klein, stabiele prijzen;

"Slechte kwaliteit": meer dan 15% drijvend en/of PSE <345g/5kg: 10 tot 15 €/q. Rustige markt (aanbod groter of gelijk aan vraag). Het aanbod neemt toe (het leegmaken van loodsen, laatste leveringen ...). De vraag is afhankelijk van de mogelijkheden waarover kopers beschikken om partijen te verwerken (zoutbad en wassen). De prijzen blijven afhankelijk van het tarra-percentage (drijven) en de transportkosten. 

Industrierassen bewaring:

Fontane: 25,00 tot 27,00 €/q; stabiele markt;

Challenger: 25,00 tot 27,00 €/q; stabiele markt;

Innovator: 27,00 tot 28,50 €/q; goede markt.

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

Bintje pootaardappel:
Nederlandse pootaardappel, Klasse A, voor maart 2019, per 5 ton, in zakken, exclusief btw: goede prijzen door speculatie. Weinig handelsactiviteit.  

Maat 28 - 35 mm: 89,00 - 94,00€/q.

Termijnmarkt

EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige rassen voor verwerking, 40 mm +, min 60% 50 mm +:

Nederland

De publicatie van de Nederlandse oogstraming heeft de markt een duwtje in de rug gegeven. De notatie van PotatoNL (die vanaf nu weer iedere twee weken verschijnt) heeft de prijzen van klasse 2 met € 1.25/q opgedreven (zie onderstaande tabel). De actuele transacties liggen boven de € 30/q. Het exportvolume blijft beperkt als gevolg van het hoge prijsniveau (29,50 tot 32,00€/q in zakken). Er worden prijsaanbiedingen gedaan (Caraïben en Afrika) maar daar staat te weinig feitelijke handel tegenover. 

PotatoNL notatie: zie ook www.potatonl.com

Frankrijk
Het rooien is nagenoeg voorbij met uitzondering van enkele percelen in Vlaanderen. De prijzen blijven voor alle industrierassen stabiel, afgezien van die van Bintje, die sterk variëren afhankelijk van de kwaliteit van de partijen. Telers willen van partijen met kwaliteitsproblemen af of verminderen hun voorraden wanneer bewaring te riskant wordt geacht. Sommige verwerkers zullen de capaciteit van hun zoutbaden moeten vergroten. De markt blijft last hebben van deze partijen waarvan het aanbod steeds groter wordt, terwijl de beschikbaarheid van Bintje van hoge kwaliteit klein is. De export naar traditionele bestemmingen gaat ongehinderd door, wellicht met iets meer regelmaat naar Spanje, hoewel logistieke beperkingen een intensiever handelsverkeer nog steeds in de weg staan. Op de eigen markt hebben de lagere temperaturen een gunstig effect op de afzet. 

Volgens het CNIPT, (KantarWorldpanel survey), kochten huishoudens tussen 10/09 en 01/10/2018 12,1% minder aardappelen. Evenals in Duitsland(zie ons bericht van vorige week) kan deze daling aan de zomerse temperaturen in het najaar toegeschreven worden. De daling is minder voelbaar in het 'specifieke verkoopcircuit' (markten, boerderij) en de afzet van kleinverpakkingen (minder dan 2,5 kilo) nam met 4,5% toe.  

Ongewassen industrieaardappelen, los, exclusief btw, Noord-Seine, €/qt, min - max (avg) (RNM):

Duitsland
Het rooien is voltooid. Op de versmarkt (Rijnland) waren de prijzen voor vastkokende aardappelen op 2 november onveranderd, en bedroegen 28 €/q voor de laatste partijen van het veld en 32 €/q voor bewaarpartijen. Voor kruimige aardappelen lagen de prijzen op respectievelijk 26 €/q (prijs af teler) en 30 €/q voor bewaaraardappelen. De prijzen voor de verkoop van vastkokende aardappelen op de boerderij (Rijnland) varieerden tussen de 11.00 en 12.00€/q per zak van 25 kilo (onveranderd).

Op landelijk niveau zijn de prijzen op de versmarkt de afgelopen weken alleen maar gestegen (zie tabel). Voor partijen van de beste kwaliteit liepen de prijzen op tot wel €30/q. 

De prijzen voor industrieaardappelen (frites) zijn onveranderd en de markt is goed. Agria 28,00€/q, Fontane 27,00€/q, en Innovator/Ivory Russet 29,00€/q. De prijzen voor verwerking blijven stabiel en sterk. 

Van deze prijzen dient 1,00€/q voor sorteerkosten te worden afgetrokken

Groot-Brittannië
Gemiddelde telersprijzen (alle markten) in week 43: 28,73€/q.

Onze collega's van de AHDB hebben hun statische gegevens later met ons gedeeld. Er is nog altijd geen officiële noch onofficiële raming voor de oogst van 2018 bekendgemaakt maar de algemene verwachting is dat deze kleiner zal zijn. In 2018 kromp het areaal met 4,4% naar 117.300 hectare. De top vijf van meeste geteelde rassen is echter onveranderd gebleven (zie tabel). 

Arealen van de voornaamste rassen in het Verenigd Koninkrijk (in hectare) (bron: AHDB):

Voor meer informatie:
FIWAP
www.fiwap.be 

Publicatiedatum: