Stelende wilde zwijnen plaag voor mandarijnentelers

Ze komen 's nachts en maken alles wat ze tegenkomen met de grond gelijk. In het geval van de boomgaarden op het grensgebied van Benicàssim en Castellón in Spanje zijn het de sinaasappelen die het moeten ontgelden: ze worden leeggezogen en droog achtergelaten. Het gaat hier om wilde zwijnen, die een plaag van steeds grotere proporties vormen. Het probleem is bovendien niet meer beperkt tot het platteland: steeds vaker worden de dieren ook in stedelijke gebieden aangetroffen.

"Het wordt steeds erger. Ik weet zeker dat er in dit gebied binnenkort zeer ernstige ongelukken gaan gebeuren". Dat zegt Vicente Gimeno, een teler met een boomgaard vlakbij de grens tussen Benicàssim en Castellón. In zijn geval hebben de wilde zwijnen "zo'n 3.000 of 4.000 kilo mandarijnen" opgegeten. Het is vijf jaar geleden dat hij de dieren voor het eerst zag, maar nu is hij pas echt bezorgd, meer omwille van de veiligheid dan vanwege zijn oogst.

"Ze beginnen zich op de wegen te begeven en de N-340 snelweg is hier vlakbij. Ik heb een klacht ingediend bij de gemeente van Benicàssim, maar ze luisterden niet eens naar me", aldus Gimeno.

Zowel vanuit de agrarische sector als vanuit jagers wordt er gewaarschuwd. De instantie die verantwoordelijk is voor deze overbevolking, het Ministerie van Milieu, heeft nog niet gereageerd, ondanks dat er vanuit leden van jachtvereniging Caza Mayor in Castellón al "twee jaar verzocht wordt om maatregelen". Geopperde maatregelen waren onder andere het verlengen van het jachtseizoen tot eind maart en het verbeteren van de omheiningen om de wilde zwijnen de toegang te verhinderen, legt afgevaardigde Leo Gil uit.

Vanuit telerscoöperatie La Unió de Llauradors worden ook maatregelen geëist. Vanwege de overlast hebben telers in de omgeving van Prat de Cabanes-Torreblanca elektrische omheiningen geplaatst om de toegang van wilde zwijnen te voorkomen. Volgens Ramón Mampel, secretaris-generaal van de coöperatie, zijn deze maatregelen echter onvoldoende om het hoofd te bieden aan deze plaag.

 

Bron: elperiodicomediterraneo.com


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019