Frankrijk: Leclerc opent eerste biologische winkel

Filipijnen: Robinsons Retail heeft 9,8% meer nettowinst
Het Filipijnse Robinsons Retail Holdings heeft in de eerste negen maanden van dit jaar zijn nettowinst toe zien nemen met 9,8% tot PHP 3,8 miljard (€62,6 miljoen). De omzet nam in diezelfde periode toe met 13,1% tot PHP 91,8 miljard (€1,5 miljard). De sterke resultaten kwamen volgens het bedrijf door de robuuste groei in de totale vergelijkende winkelomzet van 6,6%. Ook werd de omzet gestimuleerd door een aantal nieuwe winkels. De vergelijkende winkelomzet steeg bij het supermarktsegment van Robinsons met 8,6%. Dit segment is goed voor 46,5% van de totale omzet van het bedrijf. Speciaalzaken van Robinsons hadden een toename in vergelijkende winkelomzet van 7,8%, terwijl de doehetzelf-keten van Robinsons een toename in vergelijkende winkelomzet van 6,1% had. De vergelijkende winkelomzet van het buurtwinkelsegment steeg met 4,5%. De vergelijkende winkelomzet van drogisterijen en warenhuizen steeg met respectievelijk 2,9% en 2,4%.
Bron: insideretail.asia

Ierland: Organic Supermarket bijna failliet
Er wordt een executeur aangesteld om het beheer over te nemen van het Ierse The Organic Supermarket Ltd. The Organic Supermarket is een keten van biologische supermarkten in de rijkere wijken van Dublin. Ook heeft deze retailer een eigen bezorgdienst. In 2017 was The Organic Supermarkt afhankelijk van leningen van aandeelhouders. De grootste aandeelhouder van het bedrijf is tegelijkertijd ook de grootste crediteur. Op 9 november is een vergadering van crediteuren gepland. Tijdens deze vergadering zal Myles Kirby van Kirby Healy Chartered Accountants worden voorgedragen als executeur..
Bron: independent.ie

Australië: Woolworths heeft tragere omzet in eerste kwartaal
Door een moeilijk begin van het fiscaal jaar 2019 nam de totale omzet van het Australische Woolworths wat trager toe. De omzet van het eerste kwartaal steeg met slechts 1,9% tot AU$14,85 miljard (€9,4 miljard), terwijl in dezelfde periode van vorig jaar nog sprake was van een omzetstijging van 3,7%. CEO Brad Banducci gaf aan dat ondanks de trage omzet er nog steeds sprake was van een sterk winkelverkeer en een goede positie op de markt van de merken. Dit kwam met name door de positieve reacties op het besluit van Woolworths om het gebruik van plastic zakken terug te dringen. Ditzelfde besluit is echter volgens Woolworths ook de reden dat de omzet bij supermarkten minder hard is gaan lopen. Aanvankelijk werd de omzet gestimuleerd door het besluit om geen plastic zakken meer te gebruiken bij kassa's. Consumenten kochten in het begin meer duurzame boodschappentassen bij de kassa, die vaker kunnen worden gebruikt. Deze trend kwam echter tegen het einde van het kwartaal ten einde. Dit komt waarschijnlijk omdat consumenten nu zelf tassen mee van huis nemen.
Bron: insideretail.com.au

Ahold-Delhaize sluit aan bij internationaal initiatief tegen plastic afval
Ahold-Delhaize werkt samen met 300 organisaties in een internationaal initiatief om het verbruik van plastic terug te dringen. Het initiatief, de New Plastics Economy Global Commitment, is ondertekend door een aantal retailers, leveranciers en verpakkingsbedrijven die samen goed zijn voor 20% van al het plasticverbruik van over de hele wereld. Het initiatief ging officieel van start op een conferentie in Bali, die op 29 oktober werd gehouden. "Er is een enorm potentieel voor innovatie met betrekking tot het overschakelen op recyclebaar plastic," aldus Megan Hellstedt van Ahold-Delhaize. "We zijn trots op het feit dat we een onderdeel van dit initiatief zijn. Hierdoor wordt het makkelijker om duurzame verpakking te ontwikkelen en om plastic afval tegen te gaan."
Bron: progressivegrocer.com

Portugal: Jerónimo Martins heeft 7,3% meer omzet in eerste negen maanden van 2018
De Portugese retailgroep Jerónimo Martins had over de eerste negen maanden van dit fiscaal jaar een toename in omzet van 7,3% tot €12,8 miljard. De brutowinst steeg in deze periode met 6% tot €709 miljoen. De nettowinst steeg jaar op jaar met 2,4% tot €242 miljoen. "Onze stabiele focus op omzetgroei heeft in combinatie met de voorkeur van consumenten bij al onze merken geleid tot een zeer goed resultaat over de eerste negen maanden van dit jaar," meldde CEO Pedro Soares dos Santos.
Bron: esmmagazine.com

Frankrijk: Leclerc opent eerste biologische winkel
Leclerc heeft zijn eerste volledig biologische winkel geopend in Saintes, Charente-Maritime. Het winkelformat heet vertaald "De Biologische markt". In de loop van 2019 wil Leclerc nog eens veertig winkels volgens dit format te openen. In 2022 moet het netwerk aan biologische winkels op 200 locaties staan. Het concept van de biologische winkels werd eerst onderzocht in kleinere testwinkels in Fontaines-les-Dijon, Côte-d'Or in 2017. De winkels onder het format hebben een oppervlak van 400 vierkante meter en een assortiment van 5.000 producten, die in houten schappen te vinden zijn. Ook wordt gebruik gemaakt van kratten voor lokaal geteelde groente en fruit. Volgens Leclerc zijn veel biologische producten ook voor handen bij andere speciaalzaken, maar zijn ze bij de winkels van Leclerc te verkrijgen met prijzen die gemiddeld 30% lager liggen. "Wij bieden biologische merken aan. Ons aanbod is completer en beter gespecialiseerd dan bij onze conventionele supermarkten. Veel producten bieden we in bulk aan, zoals ontbijtgranen, lenzen, olijfolie of wijn," aldus Joseph Chauvet van Leclerc. Leclerc zal verder qua leveranciers de voorkeur geven aan Franse producten en waar mogelijk aan lokale producten.
Bron: retailanalysis.igd.com

VK: CJ Lang verkoopt Spar-winkels in Schotland
De groothandelaar CJ Lang, die in Schotland een netwerk van Spar-winkels beheert, gaat acht van deze winkels van de hand doen. De acht Spar-vestigingen voldoen niet aan toekomstige eisen van de groothandelaar. Het besluit om in de winkels te desinvesteren is genomen na een evaluatie van het winkelnetwerk. "Er is een klein aantal winkels die niet tegemoet komen aan de toekomstige bedrijfsformats die CJ Lang toe wil passen. Het is daarom ons plan om deze winkels ter overname aan te bieden. Geïnteresseerde partijen kunnen zowel losse winkels overnemen als een portfolio van meerdere winkels," aldus een verklaring van CJ Lang. Volgens de verklaring vormen de winkels een ideale gelegenheid voor onafhankelijke retailers om onderdeel te worden van de Spar-familie in Schotland, hoewel dit geen vaste eis is. De werknemers van de Sparwinkels zijn op de hoogte gesteld en zijn nu met het beheer van CJ Lang in overleg.
Bron: talkingretail.com

Ierland: SuperValu investeert in zonnepanelen
De Ierse marktleider SuperValu is van plan om in de komende twee jaar bij 30 vestigingen zonnepanelen te installeren. Hiervoor zal SuperValu meer dan €3 miljoen investeren. Het plan voor de zonnepanelen is onderdeel van het streven van SuperValu om het energieverbruik in de komende twee jaar met 20% te verminderen. Als de zonnepanelen eenmaal zijn geïnstalleerd, zullen deze zonne-energie genereren die direct wordt gebruikt als toevoer van elektriciteit voor de winkel. Hierdoor zal de CO2 uitstoot met 60.000 kg per jaar worden verminderd. Een deel van de verkregen energie wordt ook gebruikt als bron voor elektrisch oplaadbare auto's, die op bepaalde plekken van het parkeerterrein van de vestigingen kunnen worden aangesloten.
Bron: musgravegroup.com

Brazilië: GPA opent eerste Compre Bem-vestiging
Het Braziliaanse GPA, dat onder de Franse retailgroep Casino valt, heeft in Sao Paulo zijn eerste Compre Bem-supermarkt geopend. Het nieuwe format Compre Bem wordt gebruikt bij voormalige Extra-supermarkten. Voor het einde van 2018 moeten na deze eerste locatie nog eens 13 voormalige Extra-vestigingen als Compre Bem-winkel worden geopend. GPA heeft 6 miljoen reaís (€1,4 miljoen) geïnvesteerd in de winkel van 2.900 vierkante meter, die nu een assortiment heeft van meer dan 7.000 producten. Volgens de directeur van Compre Bem, Belmiro Gomes, draait het format om een authentieke lokale supermarkt, die volledig is gericht op de consument. "Met dit format bevinden we ons zeer dicht bij de lokale gemeenschap. We weten wat de lokale behoefte zijn en bieden producten en diensten aan die onze consumenten nodig hebben." Een groot deel van de winkel is gereserveerd voor verse groente en fruit. Verse AGF wordt direct van de teler bij de winkel geleverd, in plaats van dat er eerst gebruik moet worden gemaakt van een distributiecentrum.
Bron: retailanalysis.igd.com

VS: 99 Ranch Market opent nieuw format
De Amerikaans-Aziatische supermarktketen 99 Ranch Market heeft een nieuw winkelformat geïntroduceerd. Het nieuwe format combineert een warenhuis met een aantal verschillende restaurants met een gezamenlijke eetzaal. De nieuwe winkel in Chino, Californië heeft de naam Cravings by 99 Ranch Market en heeft een oppervlak van 5.200 vierkante mete, wat groter is dan een normale vestiging van 99 Ranch Market. Het assortiment bestaat uit verschillende lokale en internationale producten, die zowel afzonderlijk als in bulk te verkrijgen zijn. De winkel richt zich zodoende op zowel bedrijven als particuliere consumenten.
Bron: supermarketnews.com

VS: Nieuw concept voor Sam's Club
Sam’s Club krijgt een vestiging met een nieuw concept. De nieuwe winkel dient als een soort lab om nieuwe retailtechnologie te testen en om met de winkellayout te experimenteren. De proefwinkel wordt opgezet in Dallas en zal onder het merk van Sam's Club Now opereren. De technologieën die hier worden ontwikkeld hebben als doel om de winkelervaring te verbeteren. De winkel zal de enige in zijn soort zijn, hoewel bij succes bepaalde innovaties ook bij andere vestigingen worden geïmplementeerd. De winkel heeft in verhouding tot conventionele Sam's Club-locaties een kleiner oppervlak van iets meer dan 2.950 vierkante meter. Ook heeft de winkel een nieuw uiterlijk, dankzij een nieuwe, duidelijkere stijl voor bewegwijzering. Er wordt in de winkel onder andere geëxperimenteerd met digitale labels. Ook wordt er gebruik gemaakt van meer dan 700 camera's om de inventaris beter te beheren.
Bron: retailanalysis.igd.com

VS: Albertsons installeert mini-dc met AI-technologie
Albertsons gaat met Takeoff Technologies een mini-distributiecentrum opzetten, waarbij gebruik wordt gemaakt van technologie op basis van kunstmatige intelligentie van Takeoff. Zodoende is Albertsons de eerste Amerikaanse supermarktketen die gebruik maakt van geautomatiseerde logistieke oplossingen voor online retail. "Het investeren in ecommerce is direct in het voordeel van onze klanten. Alles wat we kunnen doen om hun winkelervaring te versimpelen en zo tijd te laten besparen is winst," aldus onderdirecteur Narayan Iyengar van Albertsons. "Ons partnerschap met Takeoff Technologies zal onze ecommerce stroomlijnen en onze bedrijfsvoering efficiënter maken. We zijn erg enthousiast over de AI-technologie van dit bedrijf. Het is een belangrijke stap in ons streven om een meer klantgerichte speler te worden in de online retailsector.”
Bron: globenewswire.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven