Spaanse telers;

"Alleen specialisten zouden zoete aardappel moeten telen"

De zoete aardappel is opnieuw uitgevonden in de keuken en wordt op verschillende manieren toegepast: als friet, vers, als een ingrediënt voor purees en zelfs in babyvoeding. Deze nieuwe toepassingen bereiken ook de Spaanse provincie Cádiz. Telers daar werken al met dit gewas, dat een alternatief zou kunnen zijn voor de toekomst.

Dit is ook het geval voor Antonio de León en Javier Castellano, die sinds drie jaar bezig zijn met het testen van de teelt van dit gewas. De directeur en de secretaris-generaal van Asaja-Cádiz, Pedro Gallardo en Luis Ramírez, profiteren van het feit dat de oogst is aangebroken om alles over de zoete aardappel te leren. "Jaren geleden begon de provincie al in te zetten op dit gewas, maar op dit moment is er sprake van een opleving vanwege de toenemende vraag van de buitenlandse markt, vooral vanuit Frankrijk, Engeland en Duitsland, en nu ook vanuit een aantal landen in Oost-Europa". Ze voegen toe dat de provincie zo'n 2.100 hectare heeft die gewijd is aan de teelt van zoete aardappel, "met een gemiddelde opbrengst van 30-40 ton per hectare". Ook benoemen ze het sociale belang van het gewas. "Een groot deel van de teeltwerkzaamheden wordt namelijk met de hand gedaan en creëert daardoor werkgelegenheid".

Je moet je echter niet laten misleiden, leggen Javier Castellano en Antonio de León, partner van Asaja-Cádiz, uit. "Het is een moeilijk te verbouwen gewas, dat gevoelig is voor de weersomstandigheden. Alleen specialisten zouden het moeten telen aangezien elke fout duur betaald wordt en er grote risico's zijn vanwege de hoge arbeids- en irrigatiekosten. "Je zou kunnen zeggen dat het een gewas is voor de dapperen", aldus De León en Castellano.

 

Bron: diariodecadiz.es


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven