Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Europese monitoring van de gewassen

"Rendement EU-aardappelen -7,8 procent"

Volgens de laatste Europese monitoring van de gewassen is het rendement van de aardappelen in de EU 30,9 t/ha, -7,8% ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde. België en Duitsland laten uitschieters zien van respectievelijk -17% en -21%. Het rapport is niet verrassend maar bevestigt nogmaals de huidige marktsituatie.


De Nederlandse industrie draaide in september op volle toeren. Er werd 342.000 ton aardappelen (+13.000 ton y/y) verwerkt. Hoofdzakelijk worden de fabrieken beleverd met contracten. Net als de voorgaande weken is er minder interesse in nieuwe handel. De komende paar weken wordt er nog afland geleverd. Kwalitatief mindere partijen blijven dwingend aanbod geven. Met name Bintje is daarin koploper met prijzen die in België doorschieten naar €15,00 p/100kg De komende weken zal dit dwingende aanbod van slechte partijen de markt aan de onderkant blijven testen. Reguliere goede fritesrassen noteren onveranderd tussen €24.50-30.00 p/100kg

Tegenvallende oogsten
Evenals een verminderde Europese oogst is de productie in sommige Amerikaanse staten en Canada tegengevallen als gevolg van natte en koude omstandigheden. Het zal een verdere druk geven op wereldwijde beschikbaarheid van de aardappelen waardoor de prijzen relatief hoog blijven en dit de expansie in de internationale handel waarschijnlijk afremt.

Termijnprijs
De termijnmarkt is in afwachting van nieuwe impulsen. Fundamenteel zijn er weinig veranderingen. De termijnprijs heeft nauwelijks nog verwachtingswaarde desalniettemin duikelde de notering dinsdag naar €28.80 om vervolgens weer te herstellen en te bewegen in de smalle bandbreedte tussen €29,00-29,50.

Bron: Akkerwijzer

Publicatiedatum: