Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Slechtere aardappeloogst in Zweden maar telers beter betaald

Er zijn voldoende aardappelen, hoewel de totale opbrengst van consumptieaardappelen met 20 procent daalde. Dankzij die lagere opbrengst, ook in andere Europese landen, krijgen de telers wel een hogere prijs voor hun aardappelen.

Een kilo gesorteerde vastkokende aardappelen levert de teler nu rond 0,31 euro op en daar komt voor een kilo King Edward, die 12-15 procent van de Zweedse eetaardappelen uitmaakt, nog een stuiver bovenop. “De prijsstijging is in de handel al te merken,” constateert Lars Danielson van belangenorganisatie Potatisodlarna. Volgens hem compenseert de prijsstijging de telers gedeeltelijk voor de slechtere oogst van dit jaar. De droogte trof vooral de telers in Halland en Skaraborg, die meestal geen irrigatiemaatregelen konden treffen. In Skåne en Östergötland was het even droog, maar kon het aardappelareaal grotendeels geïrrigeerd worden. “Telers die niet konden irrigeren, zagen hun opbrengst in veel gevallen meer dan halveren,” vertelt Danielsson.

In totaal daalde de aardappelopbrengst met ongeveer 46.000 ton vergeleken met vorig jaar, terwijl de totale opbrengst ruim 300.000 ton bedraagt. Vergeleken met een vijfjarig gemiddelde komt dat neer op een 20 procent lagere opbrengst. “Daarom zullen er tegen het voorjaar meer klasse II dan klasse I aardappelen in de winkels liggen. Prima aardappelen, maar met hier en daar een schoonheidsfoutje,” denkt Danielsson.

Bron: www.landlantbruk.se

Publicatiedatum: