Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grootste deel van North Carolina's zoete aardappeloogst gered

De effecten van de orkaan Florence op de zoete aardappeloogst in North Carolina zullen waarschijnlijk nog vele maanden merkbaar zijn. Het is meer dan waarschijnlijk dat de werkelijke gevolgen niet bekend zullen zijn tot volgend jaar. In de directe nasleep van de storm lieten de telers de plantages uitdrogen waardoor beschadigde aardappelen in het veld zouden verslechteren in plaats van te worden gemixt met verpakte en opgeslagen aardappelen.

Zulke beslissingen hebben ertoe geleid dat een groot deel van het gewas wordt gered, zelfs in de zwaarst getroffen gebied in het oostelijke deel van de staat. Het weerspiegelt ook de ervaring die veel telers in Noord-Carolina hebben met dergelijke weersomstandigheden.

"De meeste telers hebben hun plantage ongeveer een week tot tien dagen verlaten", zei Jeff Thomas van Scott Farms. "We laten de boel uitdrogen om te zien welke effecten de regenval op de plantages zou hebben. We hebben de tijd genomen om ervoor te zorgen dat elk stuk grond droog was. Het deel van de zoete aardappelen dat te zacht was geworden, hebben we laten vergaan op de plantages om problemen met onze opgeslagen producten te voorkomen. De familie Scott is een teler van de 6e generatie en het niveau van expertise en ervaring komt in tijden goed uit."

"Gelukkig is ons verpakkingscentrum en de rest van de infrastructuur onbeschadigd en werden er de volgende maandag weer zoete aardappelen verpakt", vervolgde Thomas. "Ook worden de zoete aardappelen opgeslagen in onze klimaatgecontroleerde faciliteiten om optimale voorwaarden te scheppen voor uitharding en opslag."


Foto: Scott Farms

Andere delen van de staat hadden het meest last van droge augustusmaand
In andere delen van North Carolina zeiden telers dat hoewel de regenval aanzienlijk was, die wel enig voordeel opleverde voor de zoete aardappeloogst in dat gebied. Na een droge en hete augustusmaand stroomde de regen van de plantages af, wat resulteerde in zeer weinig vochtige en aangetaste plekken. De belangrijkste schade ondervonden de gemeenschappen zelf. Veel huizen en gebouwen in de buurt van waterwegen zoals rivieren overstroomden.

"Vóór de orkaan was het erg droog en de watervoorraad was klein", vertelde George Wooten van Wayne E. Bailey Produce in Chadbourn. "Uiteindelijk viel er 15 centimeter regen, maar het water stroomde weg in de omliggende rivieren waardoor er een in aantal steden overstromingen ontstonden.We hadden op de plantages helemaal geen water in de grond boven de aardappelen. We hebben meer dan een week niet gegraven om ervoor te zorgen dat de producten die aangetast worden dat zouden doen voordat we het oogsten hervatten."

Wooten zei vervolgens dat het eventuele opbrengstverlies eerder te wijten was aan de droge zomer dan aan de orkaan. "Er zal ongetwijfeld wat schade zijn en de opbrengst is lichtelijk gedaald, maar dit komt voornamelijk door de verminderde aanplant dit jaar evenals de droge augustusmaan die we hadden in combinatie met de zware regenval door Florence", legde hij uit. "We werken samen met onze klanten om te voldoen aan de verwachtingen en verhandelingsvereisten. De prijzen zullen dit jaar hoger zijn, wat naar de consument zal vloeien en er zal waarschijnlijk een matige vraag zijn."

Met de hand oogsten voordelig
Vanwege de geringe beschikbaarheid en de behoefte aan oplettendheid als het gaat om het sorteren van het te verpakken product, merkte Thomas op dat het oogsten met de hand voordelig was. "De kwaliteit is voor het grootste deel goed," legde hij uit. "Er zijn er nog steeds een paar die vergaan, maar omdat we met de hand oogsten, sorteren we alleen de producten met de beste kwaliteit. Door met de hand oogsten zorgen we voor consistente en goede zoete aardappelen."

De orkaan heeft de oogst echter aanzienlijk vertraagd, wat de telers onder druk zet om hun product binnen te halen voordat er veel koeler weer aankomt. "Zoete aardappelen zijn een tropisch gewas, dus door de vertraging moeten we het product nu zo snel mogelijk oogsten voordat er koeler weer aankomt", zei Thomas.

Het zal langer duren om de impact op export te bepalen
Er zal dit jaar zeker een tekort aan zoete aardappelen zijn. Natuurlijk is een aanzienlijk deel van de zoete aardappelen uit North Carolina bestemd voor de exportmarkt. Het zal langer duren om te bepalen wat de impact op deze markt zal zijn, maar telers werken al samen met hun concurrenten en collega's in het buitenland.

"Het is nog te vroeg om te zeggen wat de langdurige gevolgen zijn van de orkaan en andere weersomstandigheden waar Noord-Carolina mee te maken heeft gehad met betrekking tot de export", merkte Thomas op. "We hebben voortdurend contact met onze kantoren in het Verenigd Koninkrijk en Nederland om ervoor te zorgen dat onze buitenlandse klanten worden voorzien."

Voor meer informatie:

Jeff Thomas
Scott Farms
Tel: +1 (919) 284-4030
jeff@scottfarms.com
www.scottfarms.com

George Wooten
Wayne E. Bailey Produce Company
Tel: +1 (910) 654-5163
mrsweetpotato@sweetpotates.com
www.sweetpotatoes.com

 

Publicatiedatum: