Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Smaak en uiterlijk van het fruit blijven ongewijzigd

Spanje: techniek voor langere bewaring vijgen

Een groep universitaire onderzoekers in Extremadura heeft een nieuwe bewaringstechniek ontwikkeld die de levensduur van vijgen tot 21 dagen verlengt zonder dat het uiterlijk of de smaak van het fruit verandert.

Volgens een persbericht van de Universiteit van Extremadura (UEx) levert de verlenging van de bewaring van vijgen een "rechtstreeks voordeel voor de sector en de consument" op.

Het project werd gesteund door onderzoekers van het Technologisch Instituut voor Agrovoedingsmiddelen in Extremadura (Intaex-Cicytex), in samenwerking met het Universitair Instituut voor Onderzoek van Agrarische Hulpbmiddelen (Inura) van de UEx.

Een van de onderzoekers van het project, Manuel Serradilla, licht toe dat de vijg een fruitsoort is die los van de boom kan rijpen. Daarom is het "nodig om alternatieven te zoeken" die het mogelijk maken om dit rijpingsproces te vertragen, zodat het product langer meegaat.

Serradilla geeft aan dat de technologie in het project gebaseerd is op het gebruik van 1-MCP, een molecuul dat analoog is aan de scheikundige verbinding die zorgt voor de rijping van vijgen. Het doel is om de ethyleen receptoren te "blokkeren" en op die manier de rijping tot stilstand te brengen.

In dit proces wordt het fruit daarom in opslagkamers behandeld door middel van de vluchtige toepassing van dit molecuul om te bereiken dat de vijgen gedurende 21 dagen goed blijven "zonder dat de smaak of het uiterlijk van het fruit verandert", aldus Serradilla.

De onderzoeker verduidelijkt verder dat de zoetheid van de vijg niet afneemt door dit proces aangezien deze techniek de eigenschappen van het fruit niet verandert. Hij stelt dat het gaat om een volledig haalbare maatregel die "al toegepast wordt bij andere fruitsoorten, zoals de pruim".

Vijgenteelt

Extremadura heeft jaarlijks een vijgenopbrengst van 8.272 ton, goed voor bijna 29 procent van de totale Spaanse teelt. De regio beschikt over een areaal van 5.220 hectare aan vijgenbomen, verdeeld over de provincies Cáceres en Badajoz.

De "extreem korte" levensduur van de vijg in bewaring heeft echter een "negatieve invloed op de afzet van het fruit", aldus de UEx.

Publicatiedatum: