"2.000 hectare te veel"

Spaanse meloenentelers klagen steen en been

De directeur van 'La Interprofesional' (de belangenvereniging meloenproducenten in Castilië-La Mancha), Cristóbal Jiménez, betreurde tijdens de laatste meloenveiling van het seizoen de prijsdaling die dit seizoen plaatsvond.

Het meloenenseizoen van La Mancha is bijna ten einde. Voor de gewone meloenen is er, met 300.000 ton, sprake van een negatieve balans. Dit komt door de lage prijzen in augustus na een start met rendabele prijzen eind juli. Voor de watermeloenen (met een opbrengst van 250.000 ton) is er sprake geweest van een stabielere markt.

Dit fruit afzetten voor minder dan tussen de 22 en 25 cent per kilo en tussen de 16 en 18 cent in het geval van watermeloen "betekent geld verliezen", stelde hij.

70 % van de meloen is afgezet tegen zeer lage prijzen. De overige 30 % is tegen rendabele prijzen afgezet.

Jímenez concludeert dat er "2.000 hectare te veel is" van de in totaal 6.500 hectare. Hij vroeg de meloenentelers of ze "daadwerkelijk de intentie hebben" om La Interprofesional de "structurering en organisatie" van een sterk versnipperde sector te laten leiden.

Ook deed hij zijn beklag over het feit dat de verliesgevende afzet  alleen de telers schade heeft berokkend, terwijl de consumentenvraag achterblijft of ze baat hebben bij de lage prijzen die ze betaald hebben tijdens deze "ramp".

De afzet begon op 24 juli en op de eerste veiling, op 2 augustus, werd de prijs voor manchego meloen op maximaal 62 cent per kilo genoteerd. Deze prijs daalde geleidelijk, met een wekelijkse afname van 20 cent per kilo, tot de belachelijk lage prijzen van 13 en 15 cent per kilo werden bereikt.

In september, toen het aanbod minder werd, stegen de prijzen. Ook voor watermeloen, waarvan de prijzen gedurende het seizoen stabieler waren.

Afgelopen week werd er voor tussen de 0,37 en 0,42 euro per kilo meloen afgezet, 8 cent meer dan in de voorgaande week, met lagere prijzen voor de eerste en tweede klasse.

De prijs voor eerste klas zwarte pitloze watermeloen lag tussen de 0,28 en 0,30 euro per kilo, 2 cent meer dan in de voorgaande week. De prijs voor de tweede klasse bevond zich tussen de 0,17 en 0,20 euro per kilo.

80 % van de regionale teelt van meloen bevindt zich in de provincie Ciudad Real, om precies te zijn in Membrilla, Manzanares, Cinco Casas, Alcázar de San Juan en Tomelloso.

Bron: lavozdetomelloso.com


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018