Fairfruit

"Lang steenfruitseizoen dankzij oogsten uit diverse Europese landen"

“Het was een bijzonder seizoen voor ons omdat we de eerste echte oogst van onze jonge boomgaarden in Portugal binnen hebben kunnen halen. We konden ook eerder met onze oogst uit Spanje beginnen om ook weer vroeg te eindigen, namelijk al op 12 juni. Dit was het ideale tijdstip om met de aanvoer uit Hongarije te starten. Over het algemeen was ons steenfruit van goede kwaliteit. Gelukkig bleef de productie in het Spaanse Murcia hagel- en vorstschade bespaard dit seizoen. Het Brixgehalte was hier bovendien hoger dan in de overige Spaanse teeltgebieden," vertelt Laurie Suhr van Fairfruit. 

Productiekalender verlengen
Laurie legt uit dat het bedrijf haar klanten steenfruit levert dat uit verschillende herkomstgebieden afkomstig is. "We hebben abrikozen, pruimen en kersen uit Hongarije in ons assortiment en abrikozen, nectarines, perziken, pruimen en asperges uit Portugal. Om jaarrond actief te kunnen zijn in Portugal werken we ook samen voor de productie van olijfolie. We werken samen met partners in Spanje voor de aanvoer van abrikozen, nectarines en perziken. We leveren ook abrikozen uit Oostenrijk."

"Al deze samenwerkingen zijn bedoeld om onze productiekalender maximaal te rekken zodat we van half april tot half augustus aan de vraag van Europese markten kunnen voldoen. Hopelijk zullen we dit in de toekomst dankzij nieuwe, latere rassen zelfs tot half september kunnen verlengen. Dit betekent dat al deze herkomstgebieden elkaar aanvullen in plaats van met elkaar te concurreren. Op dit moment hebben we in termen van volume de maximale vraag van onze klanten nog niet bereikt."

Fairfruit exporteert naar diverse landen in Europa, waaronder Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen. "In Hongarije en Portugal ontwikkelen we de lokale markt steeds verder aangezien de vraag op deze markten groeit."

Fairfruit 
Het bedrijf werd opgericht in Zwitserland (de regio Valais) waar Pascal Felley het vak van zijn vader leerde, die zich bezighield met het telen van Luizet-abrikozen. "Gewapend met deze kennis van de steenfruitteelt, richtte Felley samen met een aantal partners in Hongarije een teeltcoöperatie op onder de naam Gyümölcsért Kft 2003. Tegenwoordig telt deze coöperatie zo'n 80 leden en beschikt zij over twee pakstations. De abrikozenproductie voor 2019 wordt op 4.000 ton geraamd.

Laurie legt uit dat er in de tussentijd een samenwerking met de Spaanse teler PSB Produccion Vegetal en diens steenfruitbedrijf Frutas de la Sierra Espuna tot stand is gekomen. "Deze partnerschap levert ons tussen eind april en half juni een aanvoer aan vroege abrikozen-, nectarine- en perzikenrassen op. De aanvoer uit Hongarije loopt van juni tot half augustus en sluit hierop aan."

“Het kunnen leveren van de beste rassen en een stabiele aanvoer gedurende het hele steenfruitseizoen bracht Felley op het idee om Fairfruit op te richten. Vervolgens werd in 2013 Fairfruit Portugal opgericht, dat tegenwoordig een steenfruitareaal van ruim 250 hectare in Alentejo bezit. Eind 2018 zat de eerste Fairfruit boomgaard in het noorden van Portugal worden aangelegd. In het pakstation in Beja zullen in 2021 naast andere producten, zoals granaatappelen en sinaasappelen, ook meer dan 5.000 ton steenfruit worden gesorteerd."

Zeer recent, in 2017, werd Fairfruit Oostenrijk opgericht waar voor het einde van dit jaar een abrikozenareaal van 30 hectare gerealiseerd zal zijn. 

Fruit Attraction

Fairfruit zal dit jaar ook weer deelnemen aan de vakbeurs Fruit Attraction waarbij een vertegenwoordiger van iedere dochteronderneming aanwezig zal zijn. "We hebben al vier jaar een stand in Madrid. Ieder jaar opnieuw blijkt Fruit Attraction de ideale gelegenheid te zijn om onze klanten en partners te ontmoeten en terug te blikken op het steenfruitseizoen dat achter ons ligt. We bespreken de noodzakelijke verbeteringen en doelen voor het komende seizoen."

"De beurs is ook bij uitstek geschikt om potentiële klanten te ontmoeten en nieuwe samenwerkingen aan te gaan," aldus Laurie. Fairfruit is te vinden in Hal 5, stand C07A.  

 

Voor meer informatie:
Fairfruit Group
T: +33 635 408 589 
E: laurie.suhr@fairfruit.com 
www.fairfruitgroup.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.