Satellieten bewaken Europese aardappelsector

De droogte die dit jaar Europa trof, heeft Europese telers hard geraakt. Aanhoudende hoge temperaturen en gebrek aan regen hadden een slecht effect op de agrofoodsector, inclusief de belangrijke aardappelsector.

Europa heeft de hoogste consumptie van aardappelen ter wereld met bijna 90 kg per hoofd van de bevolking per jaar. Jaarlijks wordt hier zo'n 53 miljoen ton aardappelen geoogst. De prijs verschilt van jaar tot jaar, maar nu is de hoogste waarde sinds jaren vastgesteld. Dit betekent dat de in Europa zo geliefde frietjes duurder zullen worden.

Droogte in Nederland

Maar het is niet een en al ellende. Observaties vanuit satellieten kunnen gebruikt worden om een aantal uitdagingen voor de aardappelsector te verzachten, van opslag en het monitoren van ziektes tot toenemende logistiek en handelsefficiency. Een nieuwe service die gebaseerd is op satellietgegevens, genaamd EOPLUG-IN, zal hierbij helpen.

Gewassen in Nederland

EOPLUG-IN werd onlangs gelanceerd door ESA’s nieuwe Earth observation innovation hub – the ɸ-lab, en maakt snelle en gemakkelijke toegang tot continue intelligence data streams voor de sector mogelijk via op machine gebaseerde technologieën. Hiermee wordt de agrofoodsector geïnformeerd over heersende droogte, uitval van gewas en ziektes, waardoor gebruikers van het systeem geholpen worden om geld uit te sparen, betere prijzen te krijgen en in het verlengde de aardappel voor de Europese consument goedkoper kan worden.

De dienst is ontwikkeld door GeoVille Information Systems and Data Processing, het Oostenrijkse Earth Observation Data Centre, en Nederlandse partners uit de tuinbouw en voedingssector zoals Hermess en HLB.

Voor meer informatie;
ECSAT
Tel: +44 (0)1235 444 200


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven