Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
bezorgdheid bij telers

Aardappelimport bedreigt Britse oogst

De huidige Britse aardappeloogst is minder in opbrengst en kwaliteit. Een aantal van de grotere leveranciers heeft ondertussen aardappelen moeten importeren vanuit Europa om zo aan de afgesloten contracten te kunnen voldoen. Volgens de Britse telers is er een potentieel probleem met ziekten die op het teeltbedrijf kunnen belanden door de spoelingen of door het voeden van vee met de aardappelen die niet geschikt zijn voor consumptie.

Een deel van de aardappelen is afkomstig uit Frankrijk en deze zijn veilig. Polen had dit jaar echter ook een productieoverschot, maar onder deze aardappelen heersen ringrot en andere potentieel gevaarlijke bacteriƫle ziekten. Het SASA wilde eerder deze week geen commentaar leveren, maar het is bekend dat de autoriteit zich druk maakt over kleinschalige telers uit bijvoorbeeld Schotland, die importeren zonder eerst de plantgezondheidsautoriteiten te raadplegen.

De import zorgt ook voor financiƫle problemen: veel leveranciers tekenden vroeg in het seizoen contracten met de grote supermarktketens en deze contracten moeten nu worden voldaan ondanks de enorme stijging in de aardappelprijzen.

Volgens de laatste rapporten van de Potato Council hebben monsters uit alle Britse productieregio's te maken met 'kneuzingen, vergroening, uitlopers, korsten, slakkenschade, uitholling, rot, kleine omvang en andere problemen'. Als klap op de vuurpijl zorgt het slechte weer ervoor dat de oogstkosten dit jaar een stuk hoger uitvallen dan normaal.

Bron: The Scotsman

Publicatiedatum: