Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
In China en Japan wel

Restaurant gerund door robots: Toekomst?

Een restaurant volledig gerund door robots: het bestaat in China en Japan. Niet alleen maken de achttien robots het hof in de bediening, ze staan ook achter het fornuis om de maaltijden te bereiden. Heeft dit de toekomst? Hoe werken de robots in de praktijk? Als klanten door de deur naar binnen stappen, worden ze begroet door een robot die zijn rechterarm uitstrekt en zegt: 'Aards persoon, goedendag, welkom in het Robotrestaurant', uiteraard inclusief robotaccent. De bestelling wordt gedaan bij een ober van vlees en bloed, waarna de robots in de keuken gaan kokkerellen. Als de maaltijd eenmaal gaar en opgemaakt is, vertrekt een machinale collega met de bestelling het restaurant in.



De robots zijn allemaal uitgerust met sensoren die ze in staat stellen om zich vrij te bewegen zonder daarbij tegen iets of iemand aan te stoten. Om het geheel af te maken, verzorgt een zingende robot het entertainment in het restaurant.

Ingenieur Liu Hasheng investeerde ongeveer 5 miljoen yuan (630.000 euro) in het restaurant. De robots kostten per stuk tussen de 25.000 en 38.000 euro. Nu wil het geval dat het hier geen drie sterren restaurant betreft en de prijzen van de maaltijden variëren tussen de 4 en 8 euro. Heel snel zal de aanschafprijs dus niet terugverdiend worden, maar het restaurant mikt vooral op de aandacht die het van buitenaf krijgt dankzij de aanwezigheid van de robots.

De robots zijn tussen de 1,3 en 1,6 meter lang en hebben allemaal verschillende functies. Daarnaast beschikken ze over meer dan tien verschillende gezichtsuitdrukking en spreken ze eenvoudig Chinees. Ze worden aangestuurd door personeel in een computerruimte en zijn vijf uur achter elkaar inzetbaar – daarna moeten ze weer twee uur aan de oplader.

Klik hier voor meer informatie en filmpjes
Publicatiedatum: