Zaaien voor de toekomst in Afrika
Dit is echter verleden tijd. Verbeterde rassen hebben de opbrengst doen toenemen en Sabena is nu onderdeel van een coöperatie die een ruimere markttoegang biedt. De 59-jarige verdient nu 30.000 shilling ofwel 360 dollar per maand en de bananen worden verkocht voor 13 shilling per kilo in plaats van 3.
"Ik heb geen opleiding gehad, omdat mijn vader mij die kans ontnam, maar ik heb wel wat van mijn leven gemaakt", zegt Gitau. Ze plantte onlangs 100 passievruchten als onderdeel van een project van 11 miljoen dollar, gefinancierd door het Bill and Melinda Gates Foundation en Coca Cola, dat 50.000 Keniaanse en Oegandese kleine telers fruit liet produceren voor Minute Maid, om zo hun inkomens te verdubbelen.
Veel mensen kijken naar de omgeving sub-Sahara in Afrika om de groeiende wereldbevolking te voeden. Het is een gebied dat ongeveer 55% van het voor akkerbouw geschikte land in onbruik heeft. Er is een enorm potentieel voor ontwikkeling in de Afrikaanse teelt. Op dit moment is de gemiddelde opbrengst slechts een kubieke ton per hectare, vergeleken met een gemiddelde van zeven ton in meer ontwikkelde delen van de wereld.
Deskundigen zeggen dat initiatieven (zoals die van Sabina's bananen) de blauwdruk kunnen zijn voor een 21ste-eeuwse agrarische revolutie in Afrika. "Afrika staat nu laatste op het gebied van landbouwgrond", zegt James Nyoro van Rockefeller Foundation voor Afrika. "De wereldpopulatie groeit inmiddels tot 9 miljard en de rest van de wereld zal voor het voeden van al deze monden afhankelijk zijn van Afrika."
"Ik twijfel er niet aan dat Afrika zichzelf kan voeden en dat het een belangrijke bijdrage kan leveren aan de wereldwijde voedingszekerheid", aldus Namanga Ngongi, voormalig voorzitter van Alliance for a Green Revolution in Afrika (AGRA). "Als je alleen de productiviteit met 50 procent verhoogt in Afrika, zal het van voedingstekort naar -overschot gaan. En dat kan worden gedaan met toegang tot de diensten die vandaag beschikbaar zijn."
Er moeten veel blokkades overwonnen worden voordat deze droom werkelijkheid kan worden. Er moet een bredere toegang tot land, irrigatie, kunstmest en natuurlijk kapitaal komen. Onvoorspelbaar weer, aangetaste bodems, inefficiënte markten en een slechte infrastructuur vormen het probleem, terwijl een geschiedenis van politieke instabiliteit, conflicten en een slecht bestuur de investeerders terughoudend maken met hun geldinvesteringen. Maar degenen die betrokken zijn met succesvolle projecten, zoals de bananenonderneming, zeggen dat de oplossing relatief simpel is. Telers zouden zich moeten organiseren in grote groepen en zouden met de juiste uitrusting getraind moeten worden. De situatie zou dan vanzelf goed komen.
Sabena Gitau heeft een vereniging gevormd met honderd andere telers om hun producten bijeen te brengen en grote afnemers uit Nairobi aan te trekken in plaats van te worden uitgebuit door lokale tussenpersonen. De groep begon met de verkoop van bananen per kilo en later leerde Africa Harvest, een non-profitorganisatie uit Nairobi, de groep hoe het voor een hogere opbrengst en ziekteresistente bananen kan zorgen.
De grote vraag is hoe deze succesverhalen te verspreiden en het verhaal van Afrika als enige continent waar de voedingsproductie per capita in de afgelopen 20 jaar daalde, tot het verleden te laten behoren.
Source: www.msnbc.msn.com