Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Toekomst: Voldoende vitamine C in één aardappel

Het zou in de toekomst mogelijk kunnen zijn om al je vereiste dagelijkse vitamine C binnen te krijgen via de consumptie van één aardappel. Wetenschappers van Plant & Food Research onderzoeken hoe vitamine C in planten wordt aangemaakt en hebben het gen geïdentificeerd dat het niveau van vitamine C in groente en fruit regelt.

"Vitamine C is essentieel in het menselijk lichaam om te zorgen voor een gezonde celfunctie", zegt dr. William Laing, hoofdwetenschapper van het onderzoek. Mensen halen de meeste vitamine C uit plantaardige bronnen maar omdat veel voedingsbronnen relatief weinig vitamine C bevatten, nemen veel mensen synthetische supplementen voor extra vitamine C. Door te begrijpen hoe vitamine C-niveaus worden gecontroleerd in planten, met name in eetbare vruchten of knollen, ontstaat de mogelijkheid nieuwe variëteiten van algemene gewassen te ontwikkelen met hogere niveaus van natuurlijke vitamine C."

De wetenschappers voegden aan verschillende soorten aardbei, aardappel en tomaat kunstmatig een plantgen toe dat de GDP-galactose phosphorylase (GGP) regelt, een enzym dat belangrijk is in de productie van vitamine C. De resultaten, gepubliceerd in het Plant Biotechnology Journal, lieten zien dat ascorbate niveaus kunnen worden verhoogd tot 500%. "Deze experimenten suggereren dat er nieuwe plantenrassen kunnen worden gekweekt, die genoeg natuurlijke vitamine C produceren, waarmee we onze dagelijks aanbevolen hoeveelheid kunnen bereiken door bijvoorbeeld maar één middelgrote aardappel te eten", gaat dr Laing verder. "Deze nieuwe variëteiten zouden het potentieel hebben om het vitamine C-tekort in populaties met een verminderde toegang tot groente en fruit, te verkleinen. Dit door hen in staat te stellen te voldoen aan de aanbevolen niveaus door de consumptie van aardappelen en andere belangrijke voedingsmiddelen."

"Consumenten in veel landen maken zich zorgen over het opnemen van transgene voedingsmiddelen in hun eetpatroon. Dus de volgende uitdaging is hoe we deze genetische informatie kunnen gebruiken om de kweek van nieuwe niet-transgene rassen met natuurlijk hoge niveaus van vitamine C, te versnellen," zegt dr. Laing.

Source: www.voxy.co.nz
Publicatiedatum: