Toekomst: Voldoende vitamine C in één aardappel
"Vitamine C is essentieel in het menselijk lichaam om te zorgen voor een gezonde celfunctie", zegt dr. William Laing, hoofdwetenschapper van het onderzoek. Mensen halen de meeste vitamine C uit plantaardige bronnen maar omdat veel voedingsbronnen relatief weinig vitamine C bevatten, nemen veel mensen synthetische supplementen voor extra vitamine C. Door te begrijpen hoe vitamine C-niveaus worden gecontroleerd in planten, met name in eetbare vruchten of knollen, ontstaat de mogelijkheid nieuwe variëteiten van algemene gewassen te ontwikkelen met hogere niveaus van natuurlijke vitamine C."
De wetenschappers voegden aan verschillende soorten aardbei, aardappel en tomaat kunstmatig een plantgen toe dat de GDP-galactose phosphorylase (GGP) regelt, een enzym dat belangrijk is in de productie van vitamine C. De resultaten, gepubliceerd in het Plant Biotechnology Journal, lieten zien dat ascorbate niveaus kunnen worden verhoogd tot 500%. "Deze experimenten suggereren dat er nieuwe plantenrassen kunnen worden gekweekt, die genoeg natuurlijke vitamine C produceren, waarmee we onze dagelijks aanbevolen hoeveelheid kunnen bereiken door bijvoorbeeld maar één middelgrote aardappel te eten", gaat dr Laing verder. "Deze nieuwe variëteiten zouden het potentieel hebben om het vitamine C-tekort in populaties met een verminderde toegang tot groente en fruit, te verkleinen. Dit door hen in staat te stellen te voldoen aan de aanbevolen niveaus door de consumptie van aardappelen en andere belangrijke voedingsmiddelen."
"Consumenten in veel landen maken zich zorgen over het opnemen van transgene voedingsmiddelen in hun eetpatroon. Dus de volgende uitdaging is hoe we deze genetische informatie kunnen gebruiken om de kweek van nieuwe niet-transgene rassen met natuurlijk hoge niveaus van vitamine C, te versnellen," zegt dr. Laing.
Source: www.voxy.co.nz