Chiquita banana jingle
Ik ben Chiquita banaan en ik ben hier om jou te vertellen dat bananen op een specifieke manier moeten rijpen. Met wat bruine plekjes en een gouden glans smaken bananen het beste en zijn ze het beste voor jou. Je kunt er een salade mee maken. Je kunt er een taart mee maken. Hoe dan ook, je wilt ze eten. Het is onmogelijk om ze te verslaan. Maar bananen houden van het tropische klimaat op de evenaar. Dus je moet ze nooit in een koelkast stoppen.
Er moet wel gezegd worden dat Chiquita zich wel sterk maakt voor een beter milieu. Het Rainforest Alliance's Better Banana Project certificeert nu alle bedrijven in Guatemala, Honduras, Costa Rica en Panama. Het programma beschermt werkkrachten, locale gemeenschappen en de lokale fauna. Meer dan 15% van de international verhandelde bananen dragen de kleine kikkersticker. De groep certificeert ook ananassen, mango’s, avocado’s, guaves en citrusvruchten. Maar het label garandeert de werkkrachten niet de vrijheid om lid te worden van een vakbond in landen zoals Costa Rica
Bananen perfectie
Er bestaan andere programma’s zoals fairtrade, die ook de werkkrachten beschermen. Fairtrade is al populair op de Europese markt sinds 1996. En in 2004 wisten de fairtrade bananen zich ook op de Noord-Amerikaanse markt te vestigen. Net als bij koffie, thee en chocola worden de fairtrade bananen gecertificeerd door leden van de Fairtrade Labelling Organizations International (FLO). De stickers garanderen dat de deal rechtstreeks met de teler wordt gesloten, waardoor de tussenpersoon wordt vermeden en de teler gegarandeerd een hogere prijs krijgt voor zijn fruit. Daarnaast garandeert het ook dat de werkomstandigheden gezond en veilig zijn en dat de wetten omtrent kinderarbeid worden gehoorzaamd. Ook de samenleving profiteert van de fairtrade: de toegenomen winst wordt gebruikt voor het opzetten van nieuwe scholen, gezondheidsklinieken en betere huisvesting voor de gemeenschap. De consument betaalt een hoge prijs voor de gemoedsrust die deze maatschappelijke verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Een fairtrade banaan is niet per se biologisch ondanks het feit dat duurzame landbouwpraktijken wel worden gestimuleerd. Biologisch fruit draagt een ander kenmerk wanneer het gecertificeerd is.Chiquita heeft een cruciale rol gespeeld in de geschiedenis van de banaan. Dan gaat het niet alleen om het herkenbare liedje en het bijbehorende Carmen Miranda-karakter. Zij waren verantwoordelijk voor het stellen van kwaliteitseisen aan de bananen. Hun herkenbare blauwe sticker verkondigde: ‘Dit zegel aan de buitenkant garandeert de beste kwaliteit aan de binnenkant.’
Om een label te verdienen, moest de Chiquita banaan 20 cm lang zijn en over een bepaalde volheid beschikken. De tros moest symmetrisch zijn. Er mochten geen gebreken aan zitten; oftewel de schillen mochten geen plekjes en vlekjes vertonen en de bananen moesten allemaal even rijp zijn. Het bedrijf maakte zich slechts druk over de visuele kant van het fruit en niet om de voedingswaarde of de smaak. En zo ontstond de perfecte vrucht.
De nieuwe kwaliteitseisen van Chiquita en de toegenomen vraag naar bananen, leidden tot een grootschaliger gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen op de gewassen in de jaren ’60 van de vorige eeuw. Die drang naar perfectie heeft ondertussen alle grenzen van groenten en fruit overschreden en vormt deels de reden, waarom klanten het moeilijk vinden om een minder mooi, biologisch product te accepteren.
Afkomstig uit: Spring Gillard's ebook Something's Rotten in Compost City, a Primer on the Politics of Food