Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Deel 4 van 6: Chiquita en de strijd voor rechtvaardigheid

Spring Gillard's: Bananen, een guilty pleasure?

De United Fruit Company (UFCo) introduceerde de naam Chiquita en het karakter van Carmen Miranda met het bijbehorende liedje in 1944. Er waren wel wat financiële moeilijkheden door de jaren heen. Het bedrijf fuseerde met AMK, een vleesproducent, in de jaren ’70 en werd omgedoopt tot United Brands. Pas in 1990 kreeg het bedrijf de naam Chiquita Brands International. Momenteel is het bedrijf de grootste bananenproducent en eigendom van de American Financial Group (AFG). Dit lijkt niet veel te maken te hebben met voedsel. Carl Lindner was voorzitter van het bestuur, oprichter en voornaamste aandeelhouder van AGF. Hij was tevens CEO bij Chiquita van 1984 tot 2001 en hij bleef onderdeel uitmaken van het bestuur tot en met mei 2002. Hij heeft tientallen miljoenen aan zowel de Republikeinse als de Democratische partijen gedoneerd. Dus zijn mening wordt altijd serieus genomen. Onder zijn bewind doneerde het bedrijf regelmatig geld en wapens aan terroristische groeperingen aan beide kanten van het conflict in Colombia.



Chiquita banana jingle


Ik ben Chiquita banaan en ik ben hier om jou te vertellen dat bananen op een specifieke manier moeten rijpen. Met wat bruine plekjes en een gouden glans smaken bananen het beste en zijn ze het beste voor jou. Je kunt er een salade mee maken. Je kunt er een taart mee maken. Hoe dan ook, je wilt ze eten. Het is onmogelijk om ze te verslaan. Maar bananen houden van het tropische klimaat op de evenaar. Dus je moet ze nooit in een koelkast stoppen.

Er moet wel gezegd worden dat Chiquita zich wel sterk maakt voor een beter milieu. Het Rainforest Alliance's Better Banana Project certificeert nu alle bedrijven in Guatemala, Honduras, Costa Rica en Panama. Het programma beschermt werkkrachten, locale gemeenschappen en de lokale fauna. Meer dan 15% van de international verhandelde bananen dragen de kleine kikkersticker. De groep certificeert ook ananassen, mango’s, avocado’s, guaves en citrusvruchten. Maar het label garandeert de werkkrachten niet de vrijheid om lid te worden van een vakbond in landen zoals Costa Rica



Bananen perfectie

Er bestaan andere programma’s zoals fairtrade, die ook de werkkrachten beschermen. Fairtrade is al populair op de Europese markt sinds 1996. En in 2004 wisten de fairtrade bananen zich ook op de Noord-Amerikaanse markt te vestigen. Net als bij koffie, thee en chocola worden de fairtrade bananen gecertificeerd door leden van de Fairtrade Labelling Organizations International (FLO). De stickers garanderen dat de deal rechtstreeks met de teler wordt gesloten, waardoor de tussenpersoon wordt vermeden en de teler gegarandeerd een hogere prijs krijgt voor zijn fruit. Daarnaast garandeert het ook dat de werkomstandigheden gezond en veilig zijn en dat de wetten omtrent kinderarbeid worden gehoorzaamd. Ook de samenleving profiteert van de fairtrade: de toegenomen winst wordt gebruikt voor het opzetten van nieuwe scholen, gezondheidsklinieken en betere huisvesting voor de gemeenschap. De consument betaalt een hoge prijs voor de gemoedsrust die deze maatschappelijke verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Een fairtrade banaan is niet per se biologisch ondanks het feit dat duurzame landbouwpraktijken wel worden gestimuleerd. Biologisch fruit draagt een ander kenmerk wanneer het gecertificeerd is.

Chiquita heeft een cruciale rol gespeeld in de geschiedenis van de banaan. Dan gaat het niet alleen om het herkenbare liedje en het bijbehorende Carmen Miranda-karakter. Zij waren verantwoordelijk voor het stellen van kwaliteitseisen aan de bananen. Hun herkenbare blauwe sticker verkondigde: ‘Dit zegel aan de buitenkant garandeert de beste kwaliteit aan de binnenkant.’

Om een label te verdienen, moest de Chiquita banaan 20 cm lang zijn en over een bepaalde volheid beschikken. De tros moest symmetrisch zijn. Er mochten geen gebreken aan zitten; oftewel de schillen mochten geen plekjes en vlekjes vertonen en de bananen moesten allemaal even rijp zijn. Het bedrijf maakte zich slechts druk over de visuele kant van het fruit en niet om de voedingswaarde of de smaak. En zo ontstond de perfecte vrucht.

De nieuwe kwaliteitseisen van Chiquita en de toegenomen vraag naar bananen, leidden tot een grootschaliger gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen op de gewassen in de jaren ’60 van de vorige eeuw. Die drang naar perfectie heeft ondertussen alle grenzen van groenten en fruit overschreden en vormt deels de reden, waarom klanten het moeilijk vinden om een minder mooi, biologisch product te accepteren.

Afkomstig uit: Spring Gillard's ebook Something's Rotten in Compost City, a Primer on the Politics of Food
Publicatiedatum: