"2011 bewogen jaar voor laboratoria"

Eurofins Nederland richt ogen op AGF-sector

Tholen - 2011 zal niet snel vergeten worden in de AGF-sector. Ook voor Eurofins Nederland was het een bijzonder jaar. De Moerdijk-brand en de EHEC-crisis zorgden voor grote drukte bij de laboratoriumorganisatie. "We hebben in die tijd veel analyses uitgevoerd die normaal niet worden aangevraagd, zoals op EHEC-bacterie, en gelukkig was alles negatief", laat Jaap Hengstmengel van Eurofins weten.


 
De vestiging in Barendrecht, aan het Bijdorpplein, bestaat sinds 2008 en richt zich in het bijzonder op noten, granen en specerijen. Met de haven van Rotterdam en het handelscentrum Barendrecht/Ridderkerk in de buurt wil het laboratorium zich meer gaan focussen op groenten en fruit. Eurofins Barendrecht laat de benodigde pesticiden analyses door het zusterlab Dr. Specht laboratorium in Hamburg uitvoeren. Twee maal per dag rijdt er een pendeldienst naar Hamburg om de groenten en fruit daar heen te brengen. Dit laboratorium voert voornamelijk controles op gewasbeschermingsmiddelen uit. "Dr. Specht scoort in de zogenaamde Ring Test al jaren 100% op zowel kwaliteit als kwantiteit", vertelt hij. "Op de Duitse markt staat dit laboratorium ook goed aangeschreven en is het een gewaardeerde gesprekspartner van de Duitse retailers. Een groot deel van de Duitse retailers is aangesloten bij Dr. Specht, dat van groot belang is voor de Hollandse handelaren."


 
Bij zeker 90% van de aanvragen wordt er volgens Jaap gecontroleerd op gewasbeschermingsmiddelen. Daarnaast vinden er controles op single residuen, zoals Chloormequat, Carnaubawax en Triethanolamine plaats. Ook wordt er wel eens microbiologisch onderzoek uitgevoerd en wordt er geanalyseerd op zware metalen. Hij vertelt dat klanten zelf aangeven geven waarop ze hun producten willen testen. "De resultaten zijn de volgende dag bekend, omdat we een tweedaagse pendeldienst hebben met Hamburg."
 
De laatste jaren ziet hij dat de eisen door bepaalde landen naar boven worden bijgesteld. "De Nederlandse retail is best streng maar Duitsland heeft buiten de EU-regelgeving om, zelf nog strengere eisen gesteld en het lijkt erop dat ook België gaat volgen." Met een portfolio van 40.000 analyses, overigens niet alleen voor food, moet dit voor Eurofins geen probleem zijn.

 

Over Eurofins

Eurofins is een laboratoriumorganisatie met 150 vestigingen in 30 Europese landen. Er werken momenteel meer dan 10.000 mensen bij Eurofins. De organisatie is wereldwijd marktleider in laboratoriumcontroles van voedsel en farmaceutische producten en heeft een portfolio van 40.000 analyses. Vanwege dit grote portfolio van analyses kunnen analyses vrijwel altijd binnen het portfolio van Eurofins worden ondergebracht.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.