Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lage groenteprijzen nekken Surinaamse telers

Een overschot van groenten op de lokale markt van Paramaribo heeft de prijs enorm gedropt. ‘De prijzen hebben hun minimum bereikt’, zegt groentehandelaar Nandkoemar Nehora. Hij is voorzitter van de organisatie Belangenbehartiging Centrale Markt. De prijzen kelderden tussen augustus en nu met maar liefst 90%.

Nehora is van mening dat het beleid van het ministerie van LVV niet stimulerend is voor de landbouwers, groenteverkopers en exporteurs. Dat groenteboeren zitten nu met overschotten en dit heeft niet alleen te maken met gewijzigde afzetvoorwaarden in Nederland, zegt Nehora. Het ontbreekt LVV ook aan creativiteit om acties te ondernemen, waarbij ingespeeld wordt op het verlies aan markten van de Surinaamse producenten, zegt Nehora.LVV ondersteunt de groentesector niet, vervolgt hij. Er wordt volgens hem vrijwel niets meer gedaan aan de lokale verwerking van groenten. De kleine man, die vroeger in de huisvlijt groente verwerkte, doet dat ook niet meer. Nehora verwijst naar de vele supermarkten, waar ook groenten worden verkocht. De consument vindt het gemakkelijker zo een winkel binnen te stappen, dan naar de Centrale Markt te gaan. ‘De overheid zou de Centrale Markt attractiever moeten maken, zodat wij onze producten ook kwijt kunnen’, zegt de voorzitter van Belangenbehartiging Centrale Markt. Hij ziet de extreem lage prijzen op de markt als een dieptepunt voor de verkopers en tussenhandelaren.
 
Bron: Dagblad Suriname
Publicatiedatum: