Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Goede afzetmogelijkheden voor peren

De perenteelt wordt voor de Nederlandse fruitteelt steeds belangrijker. Het perenareaal is in de afgelopen tien jaar met 2.100 hectare toegenomen tot 8.190 hectare. Ieder jaar worden er meer nieuwe perenbomen aangeplant. Het belangrijkste perenras voor de Nederlandse fruitteelt is de Conference, dat op driekwart van het perenareaal wordt geteeld. Het klimaat in Nederland en Belgiƫ is zeer gunstig voor de teelt van Conference. De productie van peren zal geleidelijk blijven toenemen door de aanwas van jonge aanplant en een nog steeds groeiend areaal. Er kunnen jaarlijks wel grote schommelingen in de productie optreden, bijvoorbeeld door vorst, hagel of droogte.

De Nederlandse oogst is in 2011 goed geweest. Naar verwachting is er een recordhoeveelheid van meer dan 300.000 ton geoogst. De peren zijn van een uitstekende kwaliteit, terwijl de bewaarbaarheid van de peren goed is. Voor de afzet van peren is de ontwikkeling van de export van groot belang. De export laat de afgelopen jaren een wisselend beeld zien. In 2007 bereikte het exportvolume een topniveau. In de twee volgende jaren is de export gedaald, waarna er in 2010 weer een sterke stijging optrad. Na de goede oogsten in 2009 en 2010 waren er in 2010 veel peren beschikbaar voor de export. Nederland heeft een sterke positie op de perenmarkt in het Verenigd Koninkrijk, Rusland en Zweden. In 2010 was het exportvolume naar Rusland groot door het lage prijsniveau. De dalende exportlijn naar Duitsland is in 2010 omgebogen; de consumptie van peren zit weer in de lift. De relatief lage perenconsumptie in Duitsland biedt de meeste kansen voor exportgroei.

Het jaar 2011 is een minder goed jaar voor de export van peren. In de eerste drie
kwartalen van 2011 is de export naar hoeveelheid met circa 19% gedaald. Vooral
het Verenigd Koninkrijk, Rusland en Spanje namen minder peren af. De export naar
Rusland is teruggelopen door de importstop van groente en fruit en door de moeilijke
bereikbaarheid van de Russische havens door ijsgang in het begin van het jaar. In het tweede kwartaal van 2011 had de perenexport te lijden onder de EHEC-crisis, hoewel de peer nooit in verband is gebracht met de crisis. In het derde kwartaal is de export naar de belangrijkste bestemmingen aangetrokken. Het prijsniveau van peren is niet alleen afhankelijk van de grootte van de productie en de afzetmogelijkheden op de belangrijkste afzetmarkten, maar ook de voorraden in de EU, de aanvoer van het zuidelijk halfrond en valuta-ontwikkelingen spelen een belangrijke rol. In het lopende seizoen vormt de grootte van de oogst een belemmering voor een gunstige prijsontwikkeling. De relatief kleine voorraden in de EU vormen een positief aspect.

De komende jaren kan de export van peren stijgen. De groei kan beperkt worden door minder goede economische ontwikkelingen in de eurozone en in Oost-Europa.
De Conference heeft een sterke positie op de internationale markt. De afzetpositie kan versterkt worden door ketensamenwerking en focus op afzetmarkten waarbij meer aandacht wordt geschonken aan kwaliteit, smaak, gezondheid en duurzaamheid. Ook investeringen in verkoopconcepten, verpakkingsinnovaties, service en internet kunnen de verkooppositie versterken.

Bron: Thijs Pons, Sector Research ABN AMRO
Publicatiedatum: