China wil btw op groentenverkoop afschaffen


De Chinese regering stelt voor de btw over de verdeling van groenten af te schaffen, in haar laatste poging om de consument te beschermen tegen hogere voedselprijzen. Het voorstel komt een jaar nadat Beijing een regeling invoerde om voedselvoorraden, de belangrijkste boosdoeners achter de inflatoire druk, te vergroten.

Verbetering van de nationale landbouwproductiedistributie maakt deel uit van die inspanning, zeggen ambtenaren. Een btw-tarief van 17% geldt voor ondernemingen die zich bezighouden met import en export, productie, distributie- of detailhandelsactiviteiten. De Raad van State (China's kabinet) publiceerde op dinsdag een beleidsontwerp, waarin ze zegt dat ze het fiscale stelsel voor de distributie van agrarische goederen zou willen verfijnen. Het opheffen van de btw op groenten zou de productiekosten verlagen voor de detailhandel, die de kosten meestal doorberekenen aan de consument.

Groenteprijzen stegen 26% tot 1,76 yuan (ongeveer $0.28) per kilogram vanaf het begin van het jaar tot juli. Dit is het hoogste punt dit jaar, volgens gegevens van het Ministerie van Handel. De fruitprijzen vielen terug tot ongeveer 1,25 per kilogram, maar zijn sindsdien weer aan het toenemen. De gemiddelde prijs van 18 soorten groenten -gecontroleerd door het Ministerie van Handel- stijgt al zes weken; een stijging van 7,9% vorige week en maximaal 28% sinds begin november, vertelde het ministerie dinsdag.

Beijings ontwerp stimuleert ook de regionale distributiebedrijven om fusies en overnames te versnellen, meer veilingen te introduceren, online detailhandel te ontwikkelen en meer koel- en opslagfaciliteiten te bouwen. Ook wil ze "een agrarisch reservesysteem oprichten en verbeteren", wat doelt op voorraden. Een uitgavenplan voor de voorstellen is nog niet gedetailleerd. Vorig jaar vertelde de overheid boeren hun groenteproductie te verhogen om de stijgende prijzen terug te draaien. De Raad van State deed ook aan selectieve prijscontroles op meel en plantaardige olie, die de Raad heeft doen stijgen nadat de prijzen versoepeld waren.

Toch was het eerder het varkensvlees in plaats van groenten, dat de belangrijkste boosdoener bleek voor China's jarenlange worsteling met een scherpe inflatie. De Chinese prijzen voor varkensvlees hebben een record bereikt van 23,61 yuan per kilogram in juni; een stijging van 57% vergeleken met een jaar eerder. De totale agrarische prijsdruk in China is verminderd, door een record graanoogst dit jaar.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.