jaaroverzicht

September is beursmaand bij uitstek


De ananasmarkt maakte deze zomer roerige tijden mee. Na een gigantische aanvoer in juni en juli als gevolg van 'natural flowering', waren er in augustus beperkt ananassen beschikbaar. De lage prijzen in de eerste zomermaanden werden opgevolgd door extreem hoge prijzen. Rens Allewelt van Fruitpoint liet 1 september weten dat er weer wat meer aanvoer komt vanuit Costa Rica, waardoor de hele hoge prijzen weer gaan zakken.

In september tekende Ridder Drive Systems uit Harderwijk een intentieverklaring voor de overname van HortiMaX. Ridder heeft het voornemen om het bedrijf per 5 oktober 2011 over te nemen. HortiMaX is sinds 1959 een toonaangevend bedrijf in de procesautomatisering van de professionele tuinbouw. De overname door Ridder Drive Systems maakt verdere groei voor HortimaX mogelijk.


Het eerste weekend van september werd Londen opgesierd door twee grote Zoutewelle dubbeldekkers. Zoutewelle bestond in juli dit jaar 50 jaar en dit mocht de directie niet onopgemerkt voorbij laten gaan.Voetbal, musicals, the London Eye alles werd bezocht met twee speciaal voor deze gelegenheid aangeklede dubbeldekkers. Een sightseeing tour langs alle hoogtepunten van Londen werd afgesloten met een high-tee in Harrods, waar het trouwens duur kersen eten was.


De Fruit Logistica Asia werd op 7 september officieel geopend door de heer Gerald Lamusse, beursdirecteur, tezamen met de heer Fong van Toerisme Hong Kong, de heer Schuddeboom van het Nederlands Consulaat in Hong Kong. De heren ontvingen uit handen van Jochem Wolthuis, de eerste Nederlands uien van het seizoen. De Nederlandse uiensector is als exportproduct no.1. van Nederland prominent aanwezig op de Fruit Logistica Asia. De Nederlandse uien worden wereldwijd verhandeld waaronder ook de Aziatische regio.


Op 7 en 8 september 2011 vond Potato Europe plaats in Doornik. "In tegenstelling tot de matige stemming op de aardappelmarkt heerst er op het evenement een prima sfeer", vertelt Wim van de Ree van Nedato enthousiast. Meerdere standhouders waren het hiermee eens. Veelgehoorde uitspraken waren: "Het is een goede en gezellig beurs, bezoekers komen uit alle landen en de mensen die er zijn tonen interesse." De internationale beurs trok bezoekers uit veel verschillende landen. Er waren geïnteresseerden uit heel Europa aanwezig maar ook uit landen zoals India, Amerika en het Midden-Oosten.


De glastuinbouwbedrijven 4Evergreen, Agrocare, CombiVliet, Kesgro, Lans, Looije, Plantenkwekerij P. van Geest en Red Star Trading - al enige jaren verenigd in KAS Energy - gaan de particuliere elektriciteitsmarkt op. Het nieuwe bedrijf - Kas Energie Nederland (KEN) - is inmiddels een maand online en gaat particulieren voorzien van elektriciteit en gas zonder tussenkomst van energiemaatschappijen.


Het Nederlandse AGF-handelsbedrijf Lehmann en Troost kent een roemrijke historie. Een paar jaar terug werd al het 50-jarig jubileum gevierd en in het weekend van 10 september proostten de 'Troosten' aan de andere kant van de Noordzee met familie, vrienden en relaties op het 25-jarig bestaan van de Britse vestiging Erms UK Ltd. dat onder leiding van Aad Troost in 1985 werd opgericht.

Vogelaar Vredehof (Krabbendijke) en Frutéra Crop (Enspijk), onderdeel van Bakker Barendrecht (Ridderkerk), hebben overeenstemming bereikt over hun voornemen om de inkoop- en sorteeractiviteiten van Frutéra Crop per 8 oktober 2011 over te laten nemen door Vogelaar Vredehof. "Strategische heroriëntatie", is volgens directeur Cees Vogelaar de belangrijkste reden voor deze overname. Beide organisaties werken al een tijd samen bij de inkoop van hardfruit voor Ahold.


Eveneens in september vond de World Food Moscow plaats. Deze voedingsbrede beurs wordt al sinds 1992 georganiseerd, maar het AGF-aandeel nam dit jaar fors toe. België was wederom goed vertegenwoordigd met een groot paviljoen, maar ook verschillende Hollandse bedrijven werden als standhouder of bezoeker door onze FreshPlaza-collega Sander Bruins Slot op de foto gezet.


Op maandag 19 en dinsdag 20 september vond de achtste editie van AGF Detail plaats in Houten. "De beurs is goed verlopen", vertelt Bart de Jong van de beursorganisatie. "Ik heb alleen maar mooie reacties gehoord van standhouders en bezoekers. Al heeft de detailhandel het niet altijd even makkelijk, de stemming zat er goed in en de gangpaden waren gevuld."


De EHEC-crisis liet zich in de AGF-handel in september nog altijd gelden. Nu bleek dat de komkommerverkoop naar Duitsland weer op het oude niveau van voor de EHEC-crisis ligt, voor de kiemgroenten geldt dit nog niet. Dat blijkt uit een belrondje langs Nederlandse kiemgroentenproducenten. "De afzet van taugé herstelt zich langzaam naar het niveau van voor de EHEC-crisis, maar de verkoop van overige kiemgroenten - van alfalfa tot zonnebloemspruiten - ligt nog niet op de helft van het niveau voor de uitbraak", zegt Cor Hurkx van Evers Specials.

Jan van Reenen maakte 23 september bekend te stoppen als voorzitter bij AGF Partners. Bij de fusie tussen SNG en Vast was het al de wens van Jan van Reenen om te stoppen en geen voorzitter te worden van de nieuwe groep. Op uitdrukkelijk verzoek van alle leden is er toen afgesproken om in ieder geval in 2011 nog voorzitter te zijn met een optie voor 2012. In augustus al heeft Jan het bestuur laten weten de optie 2012 om persoonlijke redenen niet in te gaan vullen en dat de groep op zoek moet naar een nieuwe voorzitter.

Glasgroentetelers verenigd in de stichting STAP (Stichting versterking Afzetpositie Producenten van glasgroenten in Nederland) zien kansen voor nieuwe wegen om hun afzetpositie te versterken. De EHEC-crisis, met een sectorale schade van 290 miljoen euro, maakte duidelijk dat de sector op onderdelen moet worden versterkt. Het gevoel van urgentie is door deze crisis verhoogd. Daarom nodigde STAP alle glasgroentetelers uit voor informatiebijeenkomsten.


Op 28 september vond het Westland Event 2011 plaats bij FloraHolland in Naaldwijk. Dit jaar werd gekozen voor het thema Marketing, een goede keuze gezien de 600 aanmeldingen en een wachtlijst. Dagvoorzitter Tom Egbers opende het event, waarna wethouder Theo Duijvestijn de aanwezigen welkom heette. "De economie stagneert en de kostprijs blijft belangrijk, maar we moeten meer in marketingconcepten gaan denken", laat Theo weten.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.