Brazilië: Europese crisis beïnvloedt vijgenexport

De Braziliaanse vijgenproductie is goed, maar er zal misschien een prijsdaling zijn. De oogst begon vorige maand en gaat door tot maart omdat het weer de start van het seizoen beïnvloedde. “Het was wat kouder dan normaal en het fruit groeide niet voldoende. Er was een vertraging van 15 dagen, maar dat beschadigt de productie niet”, aldus Henrique Conti, van het Huis van Landbouw in Valinhos.


De vijg kent een honderdjarige cultuur in Valinhos, São Paulo, een gemeente die beschouwd wordt als de nationale hoofdstad van de paarse vijg. In deze regio wordt naar verwachting 2,5 miljoen dozen geoogst.

De cijfers zijn bijna hetzelfde als in de vorige campagne, alleen de exportsituatie is veranderd. Haroldo Lacarini, ook een producent in Valinhos met 5 ha, exporteert 70% van zijn oogst naar Duitsland, Nederland en Engeland, maar de economische crisis heeft zijn gevolgen. “Het was één van de slechtste exportjaren, de cijfers zijn met ongeveer 30% gedaald”, zegt hij.

Een doos van 24 vruchten kost om te exporteren ongeveer 6 tot 7 Braziliaanse Real. Met korting op exportverkoop heeft het interne marktaanbod meer te bieden. Goed voor de consumenten, maar slecht voor de producenten.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven