Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groenten- en fruitexport in oktober stabiel

In de eerste tien maanden van 2011 is 6% minder verse groente en fruit van Nederlandse origine (exclusief uien en producten met industriële bestemming) uitgevoerd dan in dezelfde periode in 2010. In de eerste tien maanden van 2011 bedroeg de uitvoer 1.864 miljoen kg, tegen 1.993 miljoen kg in 2010. In oktober 2011 werd 194 miljoen kilo geëxporteerd, evenveel als in oktober 2010.
  • Uit een vergelijking van de periode januari t/m oktober 2011 met dezelfde periode in 2010 blijkt het volgende:
  • De uitvoer naar Duitsland is 10% gedaald, van 807 naar 722 miljoen kg. Er is vooral minder komkommer, tomaat, paprika, peen, spruitkool en ijsbergsla naar Duitsland gegaan, maar wel meer witte kool en asperge.
  • De uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk is met 9% afgenomen, van 327 naar 298 miljoen kg. Er is minder appel, peer en glasgroente naar het VK uitgevoerd.
  • De uitvoer naar Rusland is 7% gedaald, van 89 naar 83 miljoen kg. Er is meer witte kool en tomaat naar Rusland uitgevoerd, maar de uitvoer van peer, peen, aubergine en paprika is lager uitgevallen. In de maanden augustus, september en oktober is de uitvoer van peer naar Rusland flink aangetrokken.
  • De uitvoer naar Frankrijk is 17% gedaald, van 123 naar 102 miljoen kg. Er is minder hard fruit, sluitkool, tomaat en komkommer naar Frankrijk gegaan, maar wel meer aubergine en paprika.
  • De uitvoer naar Zweden is met 1% toegenomen, van 99 naar 100 miljoen kg. Zweden heeft minder hard fruit en peen uit Nederland ingevoerd maar wel meer prei en glasgroenten.
  • De uitvoer naar Italië is 6% gestegen, van 72 naar 76 miljoen kg. Italië heeft meer paprika, tomaat en peer afgenomen maar minder witlof, witte kool en peen.
  • De uitvoer naar Polen is met 17% toegenomen, van 52 naar 60 miljoen kg. Er is meer hard fruit, paprika, komkommer, rode kool en prei naar Polen uitgevoerd.
Bron: Productschap Tuinbouw, www.tuinbouw.nl
Publicatiedatum: