Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Asperges profiteren van X-ray behandeling

Bestraling met een lage dosis X-ray, verlengt houdbaarheid en vermindert bacteriën in vers gesneden asperges. Als de vraag van consumenten naar gemakkelijke, voedzame producten toeneemt, worden voorgesneden en verpakte groenten en fruit populairder. Voedselproducenten zijn op zoek naar nieuwe manieren om de houdbaarheid van deze “minimaal bewerkte” producten veilig te verlengen. Een mogelijke oplossing voor de korte marktlevensduur, kan X-ray straling zijn, de nieuwste ioniserende stralingstechnologie, die momenteel in gebruik is bij commerciële voedseloperaties.

Verse groene asperges zijn één van de populairste minimaal verwerkte groenten in de Verenigde Staten. Ze zijn maar zeer beperkt houdbaar, want de snelheid waarmee de plant zuurstof inneemt, breekt zetmeel en suikers af, en laat carbondioxide vrij. Dit maakt het verpakken en bewaren van asperges bijzonder uitdagend. Andere factoren, zoals de neiging van asperges tot snel vochtverlies en de gevoeligheid voor bacteriën, baren extra zorgen voor de producenten.

Onderzoeker Joongmin Shin van de Universiteit van Wisconsin, heeft samen met collega’s van de Michigan State University, een studie gelanceerd in HortScience, die groente- en fruitproducenten nieuwe informatie geeft over het gebruik van X-raytechnologie, om de houdbaarheid van verse asperges te helpen verlengen. Onderzoek naar het effect van een lage dosis X-raystraling, deed het team ontdekken dat de behandeling bacteriën en schimmel/gistpopulaties aanzienlijk verlaagt en dat ze suikerniveaus (glucose en fructose) in asperges helpt te behouden.

Voor de studie waren vers gesneden asperges uit Peru gesorteerd, gesneden, gewassen, ondergedompeld in ontsmettingsmiddel en gespoeld. De asperges werden daarna verdeeld in drie groepen: een controlegroep, een vacuümverpakte groep (VSP), en een groep met vacuümverpakking en X-raybestraling (I-VSP). Asperges in I-VSP werden bestraald met behulp van een bestraler met een lage dosis X-ray. Gedurende een periode van 24 dagen hebben onderzoekers gascontent, microbiële groei, in water oplosbare suikergehalte en enzymactiviteit gemeten in alle aspergegroepen. “Straling verminderde aerobe bacteriën (TPC) en schimmel/gist aanzienlijk en heeft de suikerniveaus (glucose en fructose) in de asperges helpen behouden. Bestraling verhoogde de PAL-activiteit tijdelijk”, aldus de auteur Joongmin Shin. “We hebben vastgesteld dat de X-raybehandeling de consumentveiligheid zal vergroten door het aantal levensvatbare micro-organismen op asperges te verminderen.”

Het rapport merkte op dat er aanvullende studies nodig zijn om sensorische of voedingsveranderingen in de asperges te evalueren, alvorens de commerciële haalbaarheid van de X-raytechnologie kan worden bepaald.

De volledige studie is beschikbaar in het elektronisch tijdschrift op de website van HortScience: http://hortsci.ashspublications.org/cgi/content/abstract/46/1/64.

De American Society for Horticultural Science (ASHS, opgericht in 1903) is de grootste organisatie die zich toewijdt aan het bevorderen van alle facetten van tuinbouwonderzoek, aan onderwijs, en aan de toepassing. Meer informatie op ashs.org
Publicatiedatum: